Kundvagn
Din kundvagn är tom
Antal:
Delsumma
Moms
Leverans
Totalt
Ett fel uppstod med PayPalKlicka här för att försöka igen
FiraTack för ditt köp!Du bör få en beställningsbekräftelse från PayPal inom kort.Lämna kundvagn

CoachAgility

Arbetslivscoaching - chefer - medarbetare - team

Blogg

Homo Hierarcicus behöver påminnas om sitt ursprung

Publicerat den

14 januari 2016 av Pernilla La CorteVarför organiserar vi människor egentligen vårt arbetsliv i maktpyramider? Och är det med eller mot människans natur att organisera sig så? I december hölls en föreläsning på Historiska museet under titeln ”Ett naturligare arbetsliv”. Tre föredragshållare, författaren Lasse Berg, forskaren Christian Monö och företagsledaren Björn Lundén intog scenen med den gemensamma frågeställningen: hur uppstod jakten på status?

Christian Monö inledde med att fråga varför det skrivs så många böcker om ledarskap och inga om följarskap. Och varför alla tycks intresserade av ledarskap och att det anses fint medan följarskap anses fult. Och om det är så att vi har en bild av att ledarskap är något positivt och följarskap något negativt, hur påverkar det vårt samarbete? Mot slutet av 1900-talet fram till idag pushar vi oss själva mot det individualistiska, och vi fås att tävla mot varandra. Individfokuserade företag skapar individfokuserade medarbetare som leder till individfokuserade prestationer.

 

Om vi istället tittar bakåt i historien så har samarbete varit nyckeln till överlevnad för oss människor. Sanfolket i Kalahari, Afrika, som författaren Lasse Bergh studerat och skrivit flera böcker om, är det enda folket på jorden som inte är invandrare. Deras kultur har funnits på samma plats och överlevt i mer än 150 000 år, ända sedan vår arts begynnelse. Sanfolkets kultur är inriktad på samarbete och delande. Samlargruppen på 20-40 personer delar upp sig i jakten efter mat. Sans hela värld är inriktad på att klara upp motsättningar så fridsamt som möjligt. Konflikter löses genom samtal.

San har en lång rad kulturella mekanismer för att dela jämlikt, för att se till att alla känner sig uppskattade och får var och en att uppleva sig som en fullvärdig del av helheten. Det är mekanismer som uppmuntrar tolerans, medkänsla och den form av hjälpsamhet som gör att gruppen överlever. På samma sätt finns det en lång rad sociala normer som gör att ingens ego tillåts bli för stort för sammanhållningen, som motarbetar avund, själviskhet, översitteri och våld.

 

”Titta på oss”, säger Lasse Berg, och demonstrerar en människa med hjälp av en i publiken uppe på scenen. ”Vi kan inte slåss, vi har inga tänder, vi kan inte springa ifrån djur. Hur 17 klarar vi oss? Bara tillsammans i grupp. Vi började inte gå på två ben för att bära vapen, utan för att kunna ta med oss föda hem, och dela med oss. Väskan var en stor social uppfinning som skiljer oss från andra primater. Människor har valt och väljer att samarbeta med gemensamma mål och syften för ökade synergier.”

 

Under två miljoner år har vi i Eurasien levt i små egalitära och nomadiserade samlargrupper. Vi levde i grupper om 20-40 individer, hade inga chefer eller hövdingar över oss, hade inga formella eller tydliga regler, det rådde konsensus och jämlikhet. Ledarskapet roterade och den som var skicklig på något delade sina erfarenheter, för gruppens bästa. Visst fanns spår av våld, men innan människan började samla på sig ett överflöd fanns det ingen anledning att kriga.

 

Förändringen kom för cirka 5000 år sedan. Efter istidenblev vi alltmer bofasta. Vi bunkrade upp mat, och lagren kunde inte förflyttas hur som helst. Förmodligen gjorde vi det för att de hårda vintrarna hade gjort nomadlivet svårt vintertid. Bofastheten ledde till att större grupper bodde tillsammans. Det blev en ökad arbetsbelastning och man blev beroende av arbetskraft. Konflikterna ökade. Rikedomar kunde plundras vilket ledde till att man tvingas skydda både sina saker och sig själv mot överfall. Överheten uppstod med hövdingar och ett ämbete som gick i arv.

Den nya människan, ”Homo Hierarchicus” hade sett dagens ljus, enligt Lasse Berg.

 

”Hade man förutsett följderna hade man säkerligen förbjudit de första stegen mot domesticering, eftersom arkeologiska och etnografiska data över hela världen visar att denna övergång från jakt och samlande till jordbruk till slut gav mer arbete, lägre kroppslängd i vuxen ålder, sämre näringsstandard och mer sjukdomar. ” skriver Jared Diamond i tidskriften Nature.

 

Människor har levt i en samlarkultur som liknar sanfolkets under mycket lång tid. Vi finner i deras liv den verkliga grunden för demokrati, säger Lasse Berg. Extrem samarbetsförmåga och en drift att vara gruppen till lags, började byggas tidigt. Vårt dopaminsystem har modifierats så att jag inte bara får en lyckostöt, likt andra däggdjur, när jag hittar mat eller gör någon glad, utan också när jag ser att jag gör en annan människa glad. Spegelneuroner och funktioner som dopaminsystemkan få oss att känna en annan människas smärta som vår egen. Människosläktets samarbetsförmåga har alltså stärkts av en lång rad funktioner i hjärnan som har med empati och belöningssystem för snällhet att göra. Ställer vår medfödda natur några krav på oss?

 

Björn Lundén har ett företag med 95 anställda, Björn Lundén Information AB. Företaget har gått så långt man kan vad gäller arbetsplatsdemokrati. ”Jag gjorde ingen pyramid, för jag vet inte hur man gör”, säger Lundén. Vilket inte är hela sanningen. Det var också ett medvetet val. Björn Lundén hade läst Ricardo Semlers bok om företaget Semco, innan han startade upp sin firma för 28 år sedan, och visste med ens att det var så man skulle bygga upp ett företag, eller också inte alls.

 

I Björn Lundén Information AB, som ägnar sig åt ekonomi, juridik och skatter, går ingenting gängse till. Man har inget styrelse, inga chefer, inga arbetsbeskrivningar och inga fasta roller. De anställda sätter sina egna löner på varandra och bestämmer sin egen arbetstid. Man håller sig borta från verksamhetsplaner och budgetar och beslut tas gemensamt på personalmötena eller i arbetsgrupper. Utom det som de anställda bestämmer helt själva. Som inköp t.ex. ”Det är kränkande att man ska behöva be någon om lov om man behöver en ny dator”, säger Björn Lundén. Var och en får köpa in vad som helst till företaget utan att fråga. ”Jag äger visserligen företaget, men jag bestämmer inte ett smack”; säger Björn.

 

Björn Lundéns företag är ett exempel på flera pionjärföretag som tillämpar medarbetarmakt, eller ”teal” som det kallas i vissa sammanhang. Och det går bra. Inte bara för Björn Lundén Information AB, utan det tycks vara ett genomgående tema för de företag där man vänder på pyramiden. Karin Tenelius på Tuff Ledarskapsträning har under flera år konsultat i och till slut köpt upp företag som gått knackigt, och genom att utgå från medarbetarnas, frontpersonalens synpunkter om hur företaget borde drivas, har man vänt röda siffror till svarta.

 

Boken ”Reinventing Organizations”, av Frederic Laloux, 2014, framhåller 12 företag världen runt som oberoende av varandra startat företag utifrån samarbetsprinciper, och en upp och nedvänd pyramid, eller kanske snarare brist på pyramid. Beslut skall tas av dem som är nära verksamheten och ansvar och tillit ersätter kontroll. Det största företaget som är med i boken, energiföretaget AES har 40 000 har anställda. Det går riktigt riktigt bra för dessa företag och det är attraktiva arbetsplatser.

 

Det känns otroligt avlägset idag med idén att centralstyra ett lands ekonomi enligt kommunistiska modeller och vi vet hur det gick för de länder som försökte. Hur kommer det sig då att vi leder våra företag på med centralstyrning och tror att det är det bästa?

 

Kanske det nya ledordet skall vara samarbete, och kanske det är ett naturligare sätt för oss människor att jobba - utan hierarkier? Budskapet från historien säger att vi har allt att vinna på det.

Kategorier: Ingen

Skriv en kommentar

Hoppsan!

Oops, you forgot something.

Hoppsan!

Orden du skrev in matchar inte texten ovan. Var god försök igen.

34114 kommentarer

Svara moncler coat
5.22 Een 14 augusti 2020 
Thanks for every one of your efforts on this site. Betty enjoys participating in investigation and it's easy to see why. We all hear all relating to the compelling manner you offer sensible tips and hints on your web blog and therefore invigorate participation from others about this matter then our simple princess is without question studying a whole lot. Take advantage of the rest of the new year. You are performing a great job.
moncler coat http://www.monclercoat.us.com
Svara longchamp handbags
8.51 Een 15 augusti 2020 
I simply wanted to thank you so much once again. I am not sure the things I would've taken care of in the absence of these basics contributed by you over such situation. This has been the alarming dilemma for me personally, nevertheless viewing your specialised avenue you dealt with the issue made me to jump for happiness. I'm thankful for this help and even believe you really know what a great job your are carrying out teaching most people through the use of your webpage. More than likely you've never got to know all of us.
longchamp handbags http://www.longchampshandbags.us
Svara curry 5 shoes
16.21 Een 17 augusti 2020 
I and also my friends have been reviewing the best thoughts located on your web blog and suddenly I had a horrible feeling I never expressed respect to you for those tips. Those young boys are actually so happy to learn them and have surely been using them. Thank you for turning out to be so considerate and also for going for some great subject areas most people are really desperate to know about. My very own honest apologies for not expressing gratitude to you earlier.
curry 5 shoes http://www.curry5.us.com
Svara kd 12
19.57 Een 22 augusti 2020 
My husband and i got so relieved that Jordan could round up his reports through your ideas he obtained when using the web site. It is now and again perplexing to simply happen to be giving for free strategies which some others may have been making money from. And we all consider we need the writer to thank because of that. Most of the explanations you have made, the simple blog menu, the relationships you can give support to foster - it is everything sensational, and it's aiding our son in addition to us know that the subject matter is enjoyable, which is certainly particularly serious. Many thanks for the whole lot!
kd 12 http://www.kd12.us.com
Svara kyrie 6
0.24 Een 24 augusti 2020 
I have to express my affection for your generosity supporting those individuals that actually need help on this important question. Your real dedication to passing the solution up and down had been exceptionally informative and have encouraged individuals just like me to achieve their targets. Your own valuable help and advice entails this much to me and substantially more to my fellow workers. Thanks a lot; from each one of us.
kyrie 6 http://www.kyrie6shoes.us
Svara balenciaga
21.22 Een 24 augusti 2020 
I and also my pals were actually viewing the excellent tips and tricks from your web site and so before long I got a terrible feeling I never expressed respect to the site owner for those secrets. These guys happened to be totally warmed to study them and have in effect very much been taking advantage of these things. Appreciation for simply being quite kind and for making a decision on this sort of really good tips millions of individuals are really needing to discover. My honest regret for not expressing gratitude to sooner.
balenciaga http://www.balenciaga-shoes.us
Svara kd shoes
5.57 Een 27 augusti 2020 
I happen to be writing to let you know what a beneficial encounter my daughter gained browsing the blog. She discovered too many details, which included what it is like to possess a wonderful coaching spirit to let the rest really easily know precisely a variety of impossible issues. You actually exceeded readers' expected results. Many thanks for showing those important, safe, revealing and as well as easy tips about this topic to Ethel.
kd shoes http://www.kd13shoes.us
Svara kyrie 6 shoes
14.20 Een 28 augusti 2020 
I needed to post you a very little note to be able to thank you very much yet again on your pleasant knowledge you've documented in this article. It is shockingly generous of you to present unreservedly what exactly a number of us could possibly have sold for an e book to earn some cash for themselves, even more so considering the fact that you could have done it in case you desired. The tips additionally acted like the great way to know that many people have a similar interest like my personal own to grasp very much more on the topic of this condition. I believe there are a lot more fun periods up front for individuals that take a look at your website.
kyrie 6 shoes http://www.kyrie-6.com
Svara hermes birkin
12.00 Een 29 augusti 2020 
Thanks for your own hard work on this web site. My niece loves working on internet research and it's really easy to understand why. Many of us hear all of the compelling form you convey very helpful tricks through this web site and in addition strongly encourage contribution from other people on the situation so our own girl is actually being taught a lot of things. Have fun with the rest of the year. You are always conducting a really good job.
hermes birkin http://www.hermesbirkins.com
Svara a bathing ape
13.02 Een 31 augusti 2020 
A lot of thanks for your whole effort on this web site. Kim take interest in setting aside time for investigation and it's simple to grasp why. My spouse and i notice all regarding the compelling method you offer reliable guidance on the web blog and as well as encourage response from others on that issue plus my simple princess is undoubtedly discovering so much. Have fun with the rest of the new year. Your carrying out a pretty cool job.
a bathing ape http://www.bape-clothing.us
Svara longchamp handbags
13.40 Een 1 september 2020 
Thank you for all your effort on this blog. My mum really likes managing research and it's obvious why. My partner and i know all about the dynamic way you deliver valuable things via your web blog and therefore foster contribution from other people on this article then our favorite princess is without question becoming educated a lot of things. Enjoy the rest of the new year. You're doing a pretty cool job.
longchamp handbags http://www.longchamp.me.uk
Svara birkin bag
3.45 Een 2 september 2020 
Thank you a lot for giving everyone a very brilliant opportunity to read in detail from this web site. It's always very enjoyable and as well , packed with a lot of fun for me personally and my office peers to visit the blog particularly thrice in one week to find out the new tips you will have. And definitely, I am certainly astounded with the excellent suggestions served by you. Some two areas in this article are ultimately the most impressive we've had.
birkin bag http://www.birkinbag.us.com
Svara goyard
4.32 Een 3 september 2020 
I as well as my guys were found to be viewing the best key points found on your web site and instantly I got an awful suspicion I had not expressed respect to the website owner for them. All of the women became consequently joyful to see all of them and have now undoubtedly been loving those things. We appreciate you truly being indeed considerate and for picking variety of impressive subject areas millions of individuals are really desirous to know about. Our honest regret for not expressing appreciation to you sooner.
goyard http://www.goyards.us.org
Svara hermes birkin
11.28 Een 3 september 2020 
Aw, this was a very nice post. In concept I wish to put in writing like this moreover ?taking time and actual effort to make a very good article?however what can I say?I procrastinate alot and on no account appear to get something done.
hermes birkin http://www.hermesbirkinbags.us.com
Svara jordan 1 off white
5.59 Een 5 september 2020 
I?d have to verify with you here. Which isn't something I usually do! I get pleasure from studying a publish that may make people think. Also, thanks for permitting me to comment!
jordan 1 off white http://www.offwhitexjordan1.com
Svara curry 6
11.52 Een 5 september 2020 
An interesting dialogue is worth comment. I think that you should write more on this topic, it may not be a taboo topic however usually individuals are not enough to talk on such topics. To the next. Cheers
curry 6 http://www.curry-6.us
Svara yeezy 350
15.27 Een 5 september 2020 
you may have a fantastic weblog right here! would you wish to make some invite posts on my blog?
yeezy 350 http://www.yeezyboost350v2s.us
Svara kyrie 3
16.51 Een 5 september 2020 
This is the suitable blog for anyone who needs to search out out about this topic. You realize a lot its almost arduous to argue with you (not that I truly would want?HaHa). You positively put a new spin on a subject thats been written about for years. Great stuff, simply nice!
kyrie 3 http://www.kyrie3.us.com
Svara lebron 15
13.49 Een 7 september 2020 
WONDERFUL Post.thanks for share..extra wait .. ?
lebron 15 http://www.lebron15.net
Svara jordan shoes
15.36 Een 7 september 2020 
Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So nice to search out anyone with some unique ideas on this subject. realy thanks for beginning this up. this web site is one thing that's needed on the web, someone with a little originality. helpful job for bringing something new to the internet!
jordan shoes http://www.jordanstoreonline.com