Kundvagn
Din kundvagn är tom
Antal:
Delsumma
Moms
Leverans
Totalt
Ett fel uppstod med PayPalKlicka här för att försöka igen
FiraTack för ditt köp!Du bör få en beställningsbekräftelse från PayPal inom kort.Lämna kundvagn

CoachAgility

Arbetslivscoaching - chefer - medarbetare - team

Blogg

Homo Hierarcicus behöver påminnas om sitt ursprung

Publicerat den

14 januari 2016 av Pernilla La CorteVarför organiserar vi människor egentligen vårt arbetsliv i maktpyramider? Och är det med eller mot människans natur att organisera sig så? I december hölls en föreläsning på Historiska museet under titeln ”Ett naturligare arbetsliv”. Tre föredragshållare, författaren Lasse Berg, forskaren Christian Monö och företagsledaren Björn Lundén intog scenen med den gemensamma frågeställningen: hur uppstod jakten på status?

Christian Monö inledde med att fråga varför det skrivs så många böcker om ledarskap och inga om följarskap. Och varför alla tycks intresserade av ledarskap och att det anses fint medan följarskap anses fult. Och om det är så att vi har en bild av att ledarskap är något positivt och följarskap något negativt, hur påverkar det vårt samarbete? Mot slutet av 1900-talet fram till idag pushar vi oss själva mot det individualistiska, och vi fås att tävla mot varandra. Individfokuserade företag skapar individfokuserade medarbetare som leder till individfokuserade prestationer.

 

Om vi istället tittar bakåt i historien så har samarbete varit nyckeln till överlevnad för oss människor. Sanfolket i Kalahari, Afrika, som författaren Lasse Bergh studerat och skrivit flera böcker om, är det enda folket på jorden som inte är invandrare. Deras kultur har funnits på samma plats och överlevt i mer än 150 000 år, ända sedan vår arts begynnelse. Sanfolkets kultur är inriktad på samarbete och delande. Samlargruppen på 20-40 personer delar upp sig i jakten efter mat. Sans hela värld är inriktad på att klara upp motsättningar så fridsamt som möjligt. Konflikter löses genom samtal.

San har en lång rad kulturella mekanismer för att dela jämlikt, för att se till att alla känner sig uppskattade och får var och en att uppleva sig som en fullvärdig del av helheten. Det är mekanismer som uppmuntrar tolerans, medkänsla och den form av hjälpsamhet som gör att gruppen överlever. På samma sätt finns det en lång rad sociala normer som gör att ingens ego tillåts bli för stort för sammanhållningen, som motarbetar avund, själviskhet, översitteri och våld.

 

”Titta på oss”, säger Lasse Berg, och demonstrerar en människa med hjälp av en i publiken uppe på scenen. ”Vi kan inte slåss, vi har inga tänder, vi kan inte springa ifrån djur. Hur 17 klarar vi oss? Bara tillsammans i grupp. Vi började inte gå på två ben för att bära vapen, utan för att kunna ta med oss föda hem, och dela med oss. Väskan var en stor social uppfinning som skiljer oss från andra primater. Människor har valt och väljer att samarbeta med gemensamma mål och syften för ökade synergier.”

 

Under två miljoner år har vi i Eurasien levt i små egalitära och nomadiserade samlargrupper. Vi levde i grupper om 20-40 individer, hade inga chefer eller hövdingar över oss, hade inga formella eller tydliga regler, det rådde konsensus och jämlikhet. Ledarskapet roterade och den som var skicklig på något delade sina erfarenheter, för gruppens bästa. Visst fanns spår av våld, men innan människan började samla på sig ett överflöd fanns det ingen anledning att kriga.

 

Förändringen kom för cirka 5000 år sedan. Efter istidenblev vi alltmer bofasta. Vi bunkrade upp mat, och lagren kunde inte förflyttas hur som helst. Förmodligen gjorde vi det för att de hårda vintrarna hade gjort nomadlivet svårt vintertid. Bofastheten ledde till att större grupper bodde tillsammans. Det blev en ökad arbetsbelastning och man blev beroende av arbetskraft. Konflikterna ökade. Rikedomar kunde plundras vilket ledde till att man tvingas skydda både sina saker och sig själv mot överfall. Överheten uppstod med hövdingar och ett ämbete som gick i arv.

Den nya människan, ”Homo Hierarchicus” hade sett dagens ljus, enligt Lasse Berg.

 

”Hade man förutsett följderna hade man säkerligen förbjudit de första stegen mot domesticering, eftersom arkeologiska och etnografiska data över hela världen visar att denna övergång från jakt och samlande till jordbruk till slut gav mer arbete, lägre kroppslängd i vuxen ålder, sämre näringsstandard och mer sjukdomar. ” skriver Jared Diamond i tidskriften Nature.

 

Människor har levt i en samlarkultur som liknar sanfolkets under mycket lång tid. Vi finner i deras liv den verkliga grunden för demokrati, säger Lasse Berg. Extrem samarbetsförmåga och en drift att vara gruppen till lags, började byggas tidigt. Vårt dopaminsystem har modifierats så att jag inte bara får en lyckostöt, likt andra däggdjur, när jag hittar mat eller gör någon glad, utan också när jag ser att jag gör en annan människa glad. Spegelneuroner och funktioner som dopaminsystemkan få oss att känna en annan människas smärta som vår egen. Människosläktets samarbetsförmåga har alltså stärkts av en lång rad funktioner i hjärnan som har med empati och belöningssystem för snällhet att göra. Ställer vår medfödda natur några krav på oss?

 

Björn Lundén har ett företag med 95 anställda, Björn Lundén Information AB. Företaget har gått så långt man kan vad gäller arbetsplatsdemokrati. ”Jag gjorde ingen pyramid, för jag vet inte hur man gör”, säger Lundén. Vilket inte är hela sanningen. Det var också ett medvetet val. Björn Lundén hade läst Ricardo Semlers bok om företaget Semco, innan han startade upp sin firma för 28 år sedan, och visste med ens att det var så man skulle bygga upp ett företag, eller också inte alls.

 

I Björn Lundén Information AB, som ägnar sig åt ekonomi, juridik och skatter, går ingenting gängse till. Man har inget styrelse, inga chefer, inga arbetsbeskrivningar och inga fasta roller. De anställda sätter sina egna löner på varandra och bestämmer sin egen arbetstid. Man håller sig borta från verksamhetsplaner och budgetar och beslut tas gemensamt på personalmötena eller i arbetsgrupper. Utom det som de anställda bestämmer helt själva. Som inköp t.ex. ”Det är kränkande att man ska behöva be någon om lov om man behöver en ny dator”, säger Björn Lundén. Var och en får köpa in vad som helst till företaget utan att fråga. ”Jag äger visserligen företaget, men jag bestämmer inte ett smack”; säger Björn.

 

Björn Lundéns företag är ett exempel på flera pionjärföretag som tillämpar medarbetarmakt, eller ”teal” som det kallas i vissa sammanhang. Och det går bra. Inte bara för Björn Lundén Information AB, utan det tycks vara ett genomgående tema för de företag där man vänder på pyramiden. Karin Tenelius på Tuff Ledarskapsträning har under flera år konsultat i och till slut köpt upp företag som gått knackigt, och genom att utgå från medarbetarnas, frontpersonalens synpunkter om hur företaget borde drivas, har man vänt röda siffror till svarta.

 

Boken ”Reinventing Organizations”, av Frederic Laloux, 2014, framhåller 12 företag världen runt som oberoende av varandra startat företag utifrån samarbetsprinciper, och en upp och nedvänd pyramid, eller kanske snarare brist på pyramid. Beslut skall tas av dem som är nära verksamheten och ansvar och tillit ersätter kontroll. Det största företaget som är med i boken, energiföretaget AES har 40 000 har anställda. Det går riktigt riktigt bra för dessa företag och det är attraktiva arbetsplatser.

 

Det känns otroligt avlägset idag med idén att centralstyra ett lands ekonomi enligt kommunistiska modeller och vi vet hur det gick för de länder som försökte. Hur kommer det sig då att vi leder våra företag på med centralstyrning och tror att det är det bästa?

 

Kanske det nya ledordet skall vara samarbete, och kanske det är ett naturligare sätt för oss människor att jobba - utan hierarkier? Budskapet från historien säger att vi har allt att vinna på det.

Kategorier: Ingen

Skriv en kommentar

Hoppsan!

Oops, you forgot something.

Hoppsan!

Orden du skrev in matchar inte texten ovan. Var god försök igen.

29557 kommentarer

Svara ggdb
13.41 Een 16 september 2021 
Thanks a lot for providing individuals with a very pleasant opportunity to read from this web site. It's usually so superb and also packed with amusement for me personally and my office peers to visit your web site minimum thrice in 7 days to read through the latest items you have. And of course, I'm just certainly astounded with the fantastic tips served by you. Some 1 tips in this posting are unquestionably the most impressive we've had.
ggdb http://www.golden-gooses.com
Svara steph curry shoes
13.41 Een 16 september 2021 
I want to get across my affection for your generosity giving support to men and women that have the need for help with that niche. Your real commitment to passing the solution all-around appeared to be pretty functional and have without exception empowered associates just like me to get to their targets. Your entire helpful publication indicates a lot to me and additionally to my colleagues. With thanks; from each one of us.
steph curry shoes http://www.curryshoes.us.com
Svara golden goose sale
13.45 Een 16 september 2021 
My husband and i were so lucky Albert managed to conclude his preliminary research while using the precious recommendations he obtained through the web page. It's not at all simplistic just to find yourself giving freely concepts which the rest might have been making money from. And now we fully grasp we have got the blog owner to thank for this. All of the explanations you've made, the easy website navigation, the relationships your site help foster - it is most powerful, and it's aiding our son in addition to the family believe that this matter is amusing, which is certainly really serious. Thank you for all the pieces!
golden goose sale http://www.goldengoosessale.com
Svara chrome hearts outlet
13.55 Een 16 september 2021 
Thank you a lot for providing individuals with such a spectacular chance to check tips from this site. It's always very nice plus jam-packed with amusement for me personally and my office peers to search your website nearly thrice a week to find out the latest items you have got. Of course, I am just always impressed considering the astonishing secrets you serve. Some 3 areas on this page are indeed the finest I've had.
chrome hearts outlet http://www.chromeheartstoreonline.com
Svara moncler
14.00 Een 16 september 2021 
I precisely desired to say thanks all over again. I am not sure the things I could possibly have followed in the absence of the actual ideas shared by you over such situation. Entirely was the scary circumstance in my circumstances, nevertheless being able to see a new professional tactic you processed that made me to jump with gladness. Now i am thankful for this guidance and thus wish you know what an amazing job you happen to be doing teaching the others by way of your webpage. More than likely you've never got to know all of us.
moncler http://www.monclercoat.us.com
Svara yeezy 500
14.02 Een 16 september 2021 
I wanted to compose you one bit of remark to finally say thanks once again regarding the gorgeous opinions you have featured on this website. It has been so incredibly open-handed of you to present unhampered what exactly many people might have sold as an e book to make some cash on their own, precisely considering that you might have done it in case you decided. The basics likewise worked to become great way to recognize that most people have the same keenness similar to my very own to grasp a great deal more with respect to this condition. I am sure there are thousands of more pleasant opportunities in the future for folks who read carefully your site.
yeezy 500 http://www.yeezy-shoes.us.org
Svara moncler jackets
14.04 Een 16 september 2021 
I want to point out my respect for your kind-heartedness supporting all those that have the need for guidance on this one content. Your real dedication to getting the message all through ended up being definitely useful and have in most cases enabled those like me to achieve their aims. Your new important key points indicates a whole lot to me and further more to my colleagues. Thank you; from all of us.
moncler jackets http://www.monclerjackets.us.org
Svara kd 10
14.09 Een 16 september 2021 
My wife and i have been now more than happy Jordan could conclude his studies out of the precious recommendations he had out of the blog. It's not at all simplistic to just always be freely giving steps people today may have been trying to sell. And we all remember we've got you to give thanks to because of that. Those illustrations you have made, the easy web site menu, the relationships you will assist to create - it is mostly astonishing, and it is aiding our son in addition to us consider that the matter is excellent, and that's pretty essential. Thank you for the whole thing!
kd 10 http://www.kd10.us
Svara stone island
14.24 Een 16 september 2021 
I must convey my affection for your kindness in support of individuals who actually need assistance with the concept. Your very own commitment to passing the solution along has been extremely insightful and have truly empowered guys like me to reach their dreams. Your entire insightful instruction implies a whole lot a person like me and even more to my fellow workers. Thank you; from everyone of us.
stone island http://www.stoneislands.us
Svara air jordan
15.01 Een 16 september 2021 
I truly wanted to make a brief note in order to say thanks to you for all the marvelous tips and tricks you are posting here. My extensive internet lookup has at the end been honored with really good tips to write about with my two friends. I 'd assert that we readers actually are really lucky to exist in a useful place with very many special professionals with very helpful techniques. I feel really fortunate to have seen your site and look forward to so many more excellent moments reading here. Thank you once again for all the details.
air jordan http://www.cheapjordan.us
Svara jordan retro
15.08 Een 16 september 2021 
I truly wanted to post a small note to be able to thank you for some of the nice strategies you are giving at this website. My time intensive internet research has finally been honored with incredibly good concept to talk about with my contacts. I 'd claim that we readers are rather endowed to be in a useful network with very many perfect individuals with good suggestions. I feel rather grateful to have used your web site and look forward to so many more brilliant minutes reading here. Thanks again for a lot of things.
jordan retro http://www.jordan-retro.us.com
Svara stephen curry shoes
15.10 Een 16 september 2021 
I in addition to my guys ended up reading through the best guides located on the blog then all of the sudden I got an awful suspicion I never expressed respect to the website owner for those tips. The young boys appeared to be absolutely stimulated to read through them and now have honestly been making the most of them. I appreciate you for turning out to be well accommodating and for considering these kinds of useful subject areas millions of individuals are really needing to understand about. Our own sincere regret for not saying thanks to sooner.
stephen curry shoes http://www.stephcurry.us
Svara nike x off white
15.13 Een 16 september 2021 
I want to express appreciation to this writer just for rescuing me from this particular dilemma. As a result of surfing through the world wide web and finding tricks that were not pleasant, I believed my entire life was gone. Being alive without the presence of strategies to the issues you've fixed through this guideline is a critical case, as well as ones which may have adversely affected my entire career if I hadn't encountered your site. Your actual skills and kindness in touching a lot of things was important. I am not sure what I would have done if I hadn't come across such a stuff like this. I can also at this moment relish my future. Thanks a lot very much for the professional and sensible guide. I will not hesitate to refer your web blog to any person who requires counselling on this topic.
nike x off white http://www.nikexoffwhite.com
Svara lebron 18
15.30 Een 16 september 2021 
I'm also commenting to make you be aware of what a terrific experience my wife's daughter went through reading through your site. She realized a good number of pieces, not to mention how it is like to have an ideal giving mood to let certain people very easily thoroughly grasp selected advanced subject matter. You actually surpassed our expectations. Thank you for distributing those precious, trustworthy, informative and even fun guidance on the topic to Emily.
lebron 18 http://www.lebron18.net
Svara air jordan
15.30 Een 16 september 2021 
Thanks a lot for giving everyone a very marvellous possiblity to check tips from this blog. It's always very pleasing and also packed with a good time for me and my office co-workers to visit your web site at the least three times in 7 days to read the fresh issues you have got. Not to mention, I'm so actually satisfied considering the mind-blowing principles served by you. Some 4 ideas in this posting are without a doubt the most beneficial we have all ever had.
air jordan http://www.jordan1shoes.us
Svara kobe byrant shoes
15.30 Een 16 september 2021 
I wish to show my respect for your kind-heartedness giving support to individuals who should have guidance on the matter. Your special dedication to passing the solution all through was particularly effective and have in every case made some individuals much like me to achieve their objectives. Your new important information entails a whole lot a person like me and extremely more to my mates. Thanks a ton; from everyone of us.
kobe byrant shoes http://www.kobe.us.com
Svara kyrie shoes
15.31 Een 16 september 2021 
I'm just writing to make you be aware of of the really good discovery my friend's princess obtained checking your site. She mastered some pieces, which include what it is like to have an awesome teaching heart to have most people without difficulty fully grasp various grueling subject areas. You actually exceeded readers' expectations. Thank you for giving such invaluable, safe, explanatory and also fun guidance on your topic to Ethel.
kyrie shoes http://www.kyrieirving-shoes.us.com
Svara supreme
15.31 Een 16 september 2021 
Thank you so much for giving everyone a very pleasant opportunity to read from this web site. It's always very enjoyable and as well , full of a great time for me personally and my office colleagues to search your blog nearly thrice per week to see the fresh secrets you have. And lastly, I'm usually astounded with the good creative ideas you give. Certain 2 tips on this page are in fact the simplest I have had.
supreme http://www.supremes.us.org
Svara yeezy
15.31 Een 16 september 2021 
I intended to write you the tiny observation to be able to say thanks a lot again for these great tactics you've discussed above. This is quite shockingly open-handed of people like you to present extensively just what a few individuals might have advertised as an electronic book to help with making some profit on their own, precisely considering the fact that you might well have done it if you wanted. These strategies also worked to be a good way to realize that many people have similar dreams really like my very own to realize more on the subject of this issue. I am sure there are millions of more pleasant instances up front for individuals that take a look at your website.
yeezy http://www.yeezy350boost.us.com
Svara stephen curry shoes
15.32 Een 16 september 2021 
My wife and i have been really delighted Raymond managed to conclude his investigations through the entire precious recommendations he acquired using your web site. It is now and again perplexing to just possibly be making a gift of information and facts which often some others could have been trying to sell. We grasp we have the blog owner to thank because of that. These explanations you've made, the easy blog menu, the relationships you can make it possible to promote - it is many extraordinary, and it's leading our son and our family recognize that that content is brilliant, and that's pretty important. Many thanks for all!
stephen curry shoes http://www.curryshoes.us.com