Kundvagn
Din kundvagn är tom
Antal:
Delsumma
Moms
Leverans
Totalt
Ett fel uppstod med PayPalKlicka här för att försöka igen
FiraTack för ditt köp!Du bör få en beställningsbekräftelse från PayPal inom kort.Lämna kundvagn

CoachAgility

Arbetslivscoaching - chefer - medarbetare - team

Blogg

Homo Hierarcicus behöver påminnas om sitt ursprung

Publicerat den

14 januari 2016 av Pernilla La CorteVarför organiserar vi människor egentligen vårt arbetsliv i maktpyramider? Och är det med eller mot människans natur att organisera sig så? I december hölls en föreläsning på Historiska museet under titeln ”Ett naturligare arbetsliv”. Tre föredragshållare, författaren Lasse Berg, forskaren Christian Monö och företagsledaren Björn Lundén intog scenen med den gemensamma frågeställningen: hur uppstod jakten på status?

Christian Monö inledde med att fråga varför det skrivs så många böcker om ledarskap och inga om följarskap. Och varför alla tycks intresserade av ledarskap och att det anses fint medan följarskap anses fult. Och om det är så att vi har en bild av att ledarskap är något positivt och följarskap något negativt, hur påverkar det vårt samarbete? Mot slutet av 1900-talet fram till idag pushar vi oss själva mot det individualistiska, och vi fås att tävla mot varandra. Individfokuserade företag skapar individfokuserade medarbetare som leder till individfokuserade prestationer.

 

Om vi istället tittar bakåt i historien så har samarbete varit nyckeln till överlevnad för oss människor. Sanfolket i Kalahari, Afrika, som författaren Lasse Bergh studerat och skrivit flera böcker om, är det enda folket på jorden som inte är invandrare. Deras kultur har funnits på samma plats och överlevt i mer än 150 000 år, ända sedan vår arts begynnelse. Sanfolkets kultur är inriktad på samarbete och delande. Samlargruppen på 20-40 personer delar upp sig i jakten efter mat. Sans hela värld är inriktad på att klara upp motsättningar så fridsamt som möjligt. Konflikter löses genom samtal.

San har en lång rad kulturella mekanismer för att dela jämlikt, för att se till att alla känner sig uppskattade och får var och en att uppleva sig som en fullvärdig del av helheten. Det är mekanismer som uppmuntrar tolerans, medkänsla och den form av hjälpsamhet som gör att gruppen överlever. På samma sätt finns det en lång rad sociala normer som gör att ingens ego tillåts bli för stort för sammanhållningen, som motarbetar avund, själviskhet, översitteri och våld.

 

”Titta på oss”, säger Lasse Berg, och demonstrerar en människa med hjälp av en i publiken uppe på scenen. ”Vi kan inte slåss, vi har inga tänder, vi kan inte springa ifrån djur. Hur 17 klarar vi oss? Bara tillsammans i grupp. Vi började inte gå på två ben för att bära vapen, utan för att kunna ta med oss föda hem, och dela med oss. Väskan var en stor social uppfinning som skiljer oss från andra primater. Människor har valt och väljer att samarbeta med gemensamma mål och syften för ökade synergier.”

 

Under två miljoner år har vi i Eurasien levt i små egalitära och nomadiserade samlargrupper. Vi levde i grupper om 20-40 individer, hade inga chefer eller hövdingar över oss, hade inga formella eller tydliga regler, det rådde konsensus och jämlikhet. Ledarskapet roterade och den som var skicklig på något delade sina erfarenheter, för gruppens bästa. Visst fanns spår av våld, men innan människan började samla på sig ett överflöd fanns det ingen anledning att kriga.

 

Förändringen kom för cirka 5000 år sedan. Efter istidenblev vi alltmer bofasta. Vi bunkrade upp mat, och lagren kunde inte förflyttas hur som helst. Förmodligen gjorde vi det för att de hårda vintrarna hade gjort nomadlivet svårt vintertid. Bofastheten ledde till att större grupper bodde tillsammans. Det blev en ökad arbetsbelastning och man blev beroende av arbetskraft. Konflikterna ökade. Rikedomar kunde plundras vilket ledde till att man tvingas skydda både sina saker och sig själv mot överfall. Överheten uppstod med hövdingar och ett ämbete som gick i arv.

Den nya människan, ”Homo Hierarchicus” hade sett dagens ljus, enligt Lasse Berg.

 

”Hade man förutsett följderna hade man säkerligen förbjudit de första stegen mot domesticering, eftersom arkeologiska och etnografiska data över hela världen visar att denna övergång från jakt och samlande till jordbruk till slut gav mer arbete, lägre kroppslängd i vuxen ålder, sämre näringsstandard och mer sjukdomar. ” skriver Jared Diamond i tidskriften Nature.

 

Människor har levt i en samlarkultur som liknar sanfolkets under mycket lång tid. Vi finner i deras liv den verkliga grunden för demokrati, säger Lasse Berg. Extrem samarbetsförmåga och en drift att vara gruppen till lags, började byggas tidigt. Vårt dopaminsystem har modifierats så att jag inte bara får en lyckostöt, likt andra däggdjur, när jag hittar mat eller gör någon glad, utan också när jag ser att jag gör en annan människa glad. Spegelneuroner och funktioner som dopaminsystemkan få oss att känna en annan människas smärta som vår egen. Människosläktets samarbetsförmåga har alltså stärkts av en lång rad funktioner i hjärnan som har med empati och belöningssystem för snällhet att göra. Ställer vår medfödda natur några krav på oss?

 

Björn Lundén har ett företag med 95 anställda, Björn Lundén Information AB. Företaget har gått så långt man kan vad gäller arbetsplatsdemokrati. ”Jag gjorde ingen pyramid, för jag vet inte hur man gör”, säger Lundén. Vilket inte är hela sanningen. Det var också ett medvetet val. Björn Lundén hade läst Ricardo Semlers bok om företaget Semco, innan han startade upp sin firma för 28 år sedan, och visste med ens att det var så man skulle bygga upp ett företag, eller också inte alls.

 

I Björn Lundén Information AB, som ägnar sig åt ekonomi, juridik och skatter, går ingenting gängse till. Man har inget styrelse, inga chefer, inga arbetsbeskrivningar och inga fasta roller. De anställda sätter sina egna löner på varandra och bestämmer sin egen arbetstid. Man håller sig borta från verksamhetsplaner och budgetar och beslut tas gemensamt på personalmötena eller i arbetsgrupper. Utom det som de anställda bestämmer helt själva. Som inköp t.ex. ”Det är kränkande att man ska behöva be någon om lov om man behöver en ny dator”, säger Björn Lundén. Var och en får köpa in vad som helst till företaget utan att fråga. ”Jag äger visserligen företaget, men jag bestämmer inte ett smack”; säger Björn.

 

Björn Lundéns företag är ett exempel på flera pionjärföretag som tillämpar medarbetarmakt, eller ”teal” som det kallas i vissa sammanhang. Och det går bra. Inte bara för Björn Lundén Information AB, utan det tycks vara ett genomgående tema för de företag där man vänder på pyramiden. Karin Tenelius på Tuff Ledarskapsträning har under flera år konsultat i och till slut köpt upp företag som gått knackigt, och genom att utgå från medarbetarnas, frontpersonalens synpunkter om hur företaget borde drivas, har man vänt röda siffror till svarta.

 

Boken ”Reinventing Organizations”, av Frederic Laloux, 2014, framhåller 12 företag världen runt som oberoende av varandra startat företag utifrån samarbetsprinciper, och en upp och nedvänd pyramid, eller kanske snarare brist på pyramid. Beslut skall tas av dem som är nära verksamheten och ansvar och tillit ersätter kontroll. Det största företaget som är med i boken, energiföretaget AES har 40 000 har anställda. Det går riktigt riktigt bra för dessa företag och det är attraktiva arbetsplatser.

 

Det känns otroligt avlägset idag med idén att centralstyra ett lands ekonomi enligt kommunistiska modeller och vi vet hur det gick för de länder som försökte. Hur kommer det sig då att vi leder våra företag på med centralstyrning och tror att det är det bästa?

 

Kanske det nya ledordet skall vara samarbete, och kanske det är ett naturligare sätt för oss människor att jobba - utan hierarkier? Budskapet från historien säger att vi har allt att vinna på det.

Kategorier: Ingen

Skriv en kommentar

Hoppsan!

Oops, you forgot something.

Hoppsan!

Orden du skrev in matchar inte texten ovan. Var god försök igen.

19526 kommentarer

Svara kevin durant shoes
15.47 Een 16 september 2021 
My wife and i ended up being really fulfilled Albert could complete his homework because of the ideas he acquired while using the web pages. It is now and again perplexing to simply happen to be giving for free thoughts that people today could have been making money from. We really consider we need the website owner to appreciate for that. The main explanations you've made, the straightforward website navigation, the friendships your site assist to promote - it's many impressive, and it's really making our son in addition to our family know that this idea is enjoyable, which is certainly very important. Thank you for the whole thing!
kevin durant shoes http://www.kevindurantshoes.us.com
Svara lebron james shoes
16.30 Een 16 september 2021 
My husband and i got very satisfied that Edward managed to conclude his web research while using the precious recommendations he obtained through your web pages. It is now and again perplexing just to always be offering secrets which the others have been selling. And we also remember we've got the blog owner to give thanks to for this. All the explanations you've made, the simple website navigation, the relationships you can help to create - it is many amazing, and it's really leading our son in addition to the family understand the article is exciting, and that is incredibly vital. Thanks for the whole thing!
lebron james shoes http://www.lebron18.net
Svara jordan shoes
16.58 Een 16 september 2021 
A lot of thanks for your entire work on this web page. Gloria loves doing investigations and it's easy to see why. All of us notice all regarding the compelling way you produce simple steps on the blog and even increase response from other individuals about this theme while our favorite child is undoubtedly being taught so much. Enjoy the remaining portion of the new year. You are conducting a great job.
jordan shoes http://www.jordan13.us.com
Svara off white
17.14 Een 16 september 2021 
I simply needed to appreciate you all over again. I'm not certain what I could possibly have achieved without the entire thoughts shared by you over such concern. It absolutely was a real frightful condition in my view, but witnessing a new specialized technique you treated it made me to cry over fulfillment. Now i am happy for this advice and as well , hope that you know what an amazing job your are accomplishing educating other individuals thru your web blog. I know that you have never encountered any of us.
off white http://www.offwhiteoutlet.us.org
Svara supreme clothing
17.22 Een 16 september 2021 
I must point out my gratitude for your generosity supporting people that must have guidance on this one subject. Your real dedication to getting the solution up and down was really invaluable and has continuously enabled people much like me to get to their desired goals. The warm and friendly facts indicates a great deal a person like me and a whole lot more to my fellow workers. Regards; from everyone of us.
supreme clothing http://www.supremesoutlet.us.com
Svara supreme clothing
17.40 Een 16 september 2021 
I precisely wanted to appreciate you again. I do not know the things that I would have tried without these aspects provided by you relating to my area of interest. It had been a real scary dilemma in my opinion, however , finding out the very professional mode you processed it forced me to cry over fulfillment. Now i'm thankful for your support and in addition expect you really know what a great job you are always doing educating the rest through your website. I am certain you haven't met all of us.
supreme clothing http://www.supremesonline.com
Svara hermes
17.47 Een 16 september 2021 
I wanted to draft you one little bit of remark to give many thanks as before over the remarkable tricks you've contributed above. It was quite remarkably open-handed with you to allow easily what exactly most people would have offered for sale as an electronic book in making some money for themselves, precisely considering that you could possibly have tried it if you ever desired. Those solutions additionally served like the good way to be sure that some people have similar zeal much like my personal own to know the truth significantly more with regards to this issue. I believe there are many more enjoyable occasions ahead for many who view your website.
hermes http://www.hermes-handbags.us.com
Svara michael jordan shoes
17.48 Een 16 september 2021 
I'm also writing to let you understand of the fine experience my friend's girl gained studying the blog. She picked up a good number of details, most notably what it's like to have a great giving nature to have most people very easily master selected multifaceted subject matter. You really did more than visitors' expected results. Many thanks for supplying those precious, healthy, revealing as well as unique tips on that topic to Julie.
michael jordan shoes http://www.michaeljordanshoes.us.com
Svara lebron james shoes
17.48 Een 16 september 2021 
I together with my guys appeared to be viewing the excellent key points from the blog and then at once came up with an awful feeling I had not expressed respect to the web blog owner for those secrets. Most of the women became totally happy to see all of them and already have clearly been loving those things. Thanks for really being so kind and for considering varieties of important issues most people are really needing to learn about. Our own sincere apologies for not saying thanks to you sooner.
lebron james shoes http://www.lebron18shoes.us
Svara yeezy 500
17.48 Een 16 september 2021 
I needed to write you this tiny note in order to give thanks over again relating to the beautiful methods you have shared on this site. It's so incredibly generous of you to convey easily just what a lot of folks might have made available for an e-book to generate some profit for themselves, most importantly given that you could have done it in case you decided. These advice also served to be a easy way to know that other individuals have similar eagerness just as mine to grasp way more on the subject of this problem. I am sure there are numerous more fun situations ahead for those who start reading your blog post.
yeezy 500 http://www.yeezy-500.us.com
Svara kd 13
17.48 Een 16 september 2021 
Thanks so much for providing individuals with such a nice possiblity to read critical reviews from this website. It's usually very enjoyable plus full of a good time for me and my office friends to visit your blog a minimum of three times in 7 days to find out the new stuff you will have. And of course, we are at all times astounded with all the incredible things you give. Certain 2 ideas on this page are definitely the most effective we have had.
kd 13 http://www.kd13shoes.us
Svara jordan shoes
17.49 Een 16 september 2021 
Needed to put you a very little observation so as to say thanks again on your breathtaking concepts you've featured in this case. It was so seriously generous with you to convey unreservedly exactly what many people could possibly have distributed for an ebook to make some dough for themselves, primarily seeing that you could possibly have done it if you ever decided. Those secrets also served to become good way to recognize that other individuals have similar desire just as my personal own to understand whole lot more on the topic of this matter. I know there are numerous more fun instances ahead for those who examine your website.
jordan shoes http://www.shoesjordan.us.com
Svara pg shoes
18.26 Een 16 september 2021 
I want to express thanks to this writer just for bailing me out of this particular circumstance. After scouting throughout the world wide web and coming across strategies that were not beneficial, I thought my entire life was over. Living devoid of the strategies to the issues you've fixed by way of your main short article is a serious case, as well as those that would have negatively affected my career if I hadn't noticed your web page. Your personal know-how and kindness in controlling all areas was invaluable. I am not sure what I would've done if I had not come across such a solution like this. I can also at this moment look forward to my future. Thanks a lot very much for your reliable and results-oriented help. I will not think twice to refer your blog post to anyone who needs to have recommendations about this matter.
pg shoes http://www.paulgeorgeshoes.us.com
Svara stone island t shirt
18.28 Een 16 september 2021 
I precisely desired to appreciate you once again. I am not sure what I could possibly have used without the thoughts documented by you concerning that situation. This has been an absolute alarming dilemma for me personally, however , encountering your well-written approach you treated the issue made me to jump over delight. Extremely happier for your support and as well , hope you are aware of a great job you have been providing training some other people through the use of your websites. Most likely you have never met all of us.
stone island t shirt http://www.stoneislands.us
Svara supreme shirt
18.53 Een 16 september 2021 
I precisely desired to thank you very much once again. I do not know the things that I would have undertaken without these pointers provided by you concerning this problem. It had been an absolute distressing issue in my opinion, but spending time with the expert approach you treated the issue forced me to leap over fulfillment. I will be happier for this information and have high hopes you comprehend what a powerful job you have been undertaking instructing the rest using a blog. Most probably you haven't come across all of us.
supreme shirt http://www.supreme.us.org
Svara lebron 18
19.41 Een 16 september 2021 
I want to show appreciation to the writer just for rescuing me from this dilemma. Right after looking out through the internet and getting techniques which were not beneficial, I thought my entire life was done. Being alive without the answers to the problems you have sorted out as a result of this blog post is a serious case, and the kind that would have in a negative way damaged my career if I had not encountered the website. Your main competence and kindness in maneuvering the whole thing was vital. I'm not sure what I would have done if I hadn't come upon such a step like this. I am able to at this moment look ahead to my future. Thank you so much for the high quality and amazing help. I will not be reluctant to recommend the blog to any person who needs to have counselling about this topic.
lebron 18 http://www.lebron18.net
Svara jordan retro
19.42 Een 16 september 2021 
I must voice my respect for your kind-heartedness for individuals that really want assistance with your subject matter. Your personal commitment to getting the solution all around turned out to be rather effective and has continuously empowered guys much like me to achieve their pursuits. Your entire useful tutorial implies so much a person like me and somewhat more to my colleagues. Best wishes; from each one of us.
jordan retro http://www.jordan-retro.us.com
Svara kyrie shoes
19.42 Een 16 september 2021 
My wife and i got really joyful when Ervin could conclude his inquiry using the precious recommendations he had from your weblog. It is now and again perplexing to just find yourself releasing tactics that a number of people might have been making money from. So we fully grasp we need the writer to be grateful to for that. The illustrations you made, the easy website navigation, the relationships you can help to foster - it is everything terrific, and it is aiding our son in addition to our family do think that topic is brilliant, and that's extraordinarily fundamental. Thank you for all the pieces!
kyrie shoes http://www.kyrie-7.com
Svara supreme hoodie
19.48 Een 16 september 2021 
I intended to post you one very small note just to thank you very much again regarding the splendid strategies you have documented in this case. It's so incredibly generous with you to give unhampered exactly what a number of us could have supplied as an e book to earn some money for themselves, even more so now that you could possibly have tried it if you ever considered necessary. These tricks additionally served to be a fantastic way to recognize that other people have the identical dream just like mine to know significantly more regarding this issue. I'm sure there are a lot more fun situations up front for folks who scan your blog.
supreme hoodie http://www.supremes-clothing.com
Svara golden goose sale
19.49 Een 16 september 2021 
I wanted to draft you this little bit of remark to be able to thank you once again on the spectacular advice you've featured on this site. This is simply tremendously open-handed of people like you to supply unreservedly just what many people would've made available for an electronic book to help with making some profit for their own end, precisely seeing that you might have done it if you ever desired. The smart ideas as well worked to be the good way to comprehend the rest have the identical zeal really like my own to realize more and more when considering this issue. I'm certain there are thousands of more pleasant periods in the future for those who check out your website.
golden goose sale http://www.goldengoosessale.com