Kundvagn
Din kundvagn är tom
Antal:
Delsumma
Moms
Leverans
Totalt
Ett fel uppstod med PayPalKlicka här för att försöka igen
FiraTack för ditt köp!Du bör få en beställningsbekräftelse från PayPal inom kort.Lämna kundvagn

CoachAgility

Arbetslivscoaching - chefer - medarbetare - team

Blogg

Homo Hierarcicus behöver påminnas om sitt ursprung

Publicerat den

14 januari 2016 av Pernilla La CorteVarför organiserar vi människor egentligen vårt arbetsliv i maktpyramider? Och är det med eller mot människans natur att organisera sig så? I december hölls en föreläsning på Historiska museet under titeln ”Ett naturligare arbetsliv”. Tre föredragshållare, författaren Lasse Berg, forskaren Christian Monö och företagsledaren Björn Lundén intog scenen med den gemensamma frågeställningen: hur uppstod jakten på status?

Christian Monö inledde med att fråga varför det skrivs så många böcker om ledarskap och inga om följarskap. Och varför alla tycks intresserade av ledarskap och att det anses fint medan följarskap anses fult. Och om det är så att vi har en bild av att ledarskap är något positivt och följarskap något negativt, hur påverkar det vårt samarbete? Mot slutet av 1900-talet fram till idag pushar vi oss själva mot det individualistiska, och vi fås att tävla mot varandra. Individfokuserade företag skapar individfokuserade medarbetare som leder till individfokuserade prestationer.

 

Om vi istället tittar bakåt i historien så har samarbete varit nyckeln till överlevnad för oss människor. Sanfolket i Kalahari, Afrika, som författaren Lasse Bergh studerat och skrivit flera böcker om, är det enda folket på jorden som inte är invandrare. Deras kultur har funnits på samma plats och överlevt i mer än 150 000 år, ända sedan vår arts begynnelse. Sanfolkets kultur är inriktad på samarbete och delande. Samlargruppen på 20-40 personer delar upp sig i jakten efter mat. Sans hela värld är inriktad på att klara upp motsättningar så fridsamt som möjligt. Konflikter löses genom samtal.

San har en lång rad kulturella mekanismer för att dela jämlikt, för att se till att alla känner sig uppskattade och får var och en att uppleva sig som en fullvärdig del av helheten. Det är mekanismer som uppmuntrar tolerans, medkänsla och den form av hjälpsamhet som gör att gruppen överlever. På samma sätt finns det en lång rad sociala normer som gör att ingens ego tillåts bli för stort för sammanhållningen, som motarbetar avund, själviskhet, översitteri och våld.

 

”Titta på oss”, säger Lasse Berg, och demonstrerar en människa med hjälp av en i publiken uppe på scenen. ”Vi kan inte slåss, vi har inga tänder, vi kan inte springa ifrån djur. Hur 17 klarar vi oss? Bara tillsammans i grupp. Vi började inte gå på två ben för att bära vapen, utan för att kunna ta med oss föda hem, och dela med oss. Väskan var en stor social uppfinning som skiljer oss från andra primater. Människor har valt och väljer att samarbeta med gemensamma mål och syften för ökade synergier.”

 

Under två miljoner år har vi i Eurasien levt i små egalitära och nomadiserade samlargrupper. Vi levde i grupper om 20-40 individer, hade inga chefer eller hövdingar över oss, hade inga formella eller tydliga regler, det rådde konsensus och jämlikhet. Ledarskapet roterade och den som var skicklig på något delade sina erfarenheter, för gruppens bästa. Visst fanns spår av våld, men innan människan började samla på sig ett överflöd fanns det ingen anledning att kriga.

 

Förändringen kom för cirka 5000 år sedan. Efter istidenblev vi alltmer bofasta. Vi bunkrade upp mat, och lagren kunde inte förflyttas hur som helst. Förmodligen gjorde vi det för att de hårda vintrarna hade gjort nomadlivet svårt vintertid. Bofastheten ledde till att större grupper bodde tillsammans. Det blev en ökad arbetsbelastning och man blev beroende av arbetskraft. Konflikterna ökade. Rikedomar kunde plundras vilket ledde till att man tvingas skydda både sina saker och sig själv mot överfall. Överheten uppstod med hövdingar och ett ämbete som gick i arv.

Den nya människan, ”Homo Hierarchicus” hade sett dagens ljus, enligt Lasse Berg.

 

”Hade man förutsett följderna hade man säkerligen förbjudit de första stegen mot domesticering, eftersom arkeologiska och etnografiska data över hela världen visar att denna övergång från jakt och samlande till jordbruk till slut gav mer arbete, lägre kroppslängd i vuxen ålder, sämre näringsstandard och mer sjukdomar. ” skriver Jared Diamond i tidskriften Nature.

 

Människor har levt i en samlarkultur som liknar sanfolkets under mycket lång tid. Vi finner i deras liv den verkliga grunden för demokrati, säger Lasse Berg. Extrem samarbetsförmåga och en drift att vara gruppen till lags, började byggas tidigt. Vårt dopaminsystem har modifierats så att jag inte bara får en lyckostöt, likt andra däggdjur, när jag hittar mat eller gör någon glad, utan också när jag ser att jag gör en annan människa glad. Spegelneuroner och funktioner som dopaminsystemkan få oss att känna en annan människas smärta som vår egen. Människosläktets samarbetsförmåga har alltså stärkts av en lång rad funktioner i hjärnan som har med empati och belöningssystem för snällhet att göra. Ställer vår medfödda natur några krav på oss?

 

Björn Lundén har ett företag med 95 anställda, Björn Lundén Information AB. Företaget har gått så långt man kan vad gäller arbetsplatsdemokrati. ”Jag gjorde ingen pyramid, för jag vet inte hur man gör”, säger Lundén. Vilket inte är hela sanningen. Det var också ett medvetet val. Björn Lundén hade läst Ricardo Semlers bok om företaget Semco, innan han startade upp sin firma för 28 år sedan, och visste med ens att det var så man skulle bygga upp ett företag, eller också inte alls.

 

I Björn Lundén Information AB, som ägnar sig åt ekonomi, juridik och skatter, går ingenting gängse till. Man har inget styrelse, inga chefer, inga arbetsbeskrivningar och inga fasta roller. De anställda sätter sina egna löner på varandra och bestämmer sin egen arbetstid. Man håller sig borta från verksamhetsplaner och budgetar och beslut tas gemensamt på personalmötena eller i arbetsgrupper. Utom det som de anställda bestämmer helt själva. Som inköp t.ex. ”Det är kränkande att man ska behöva be någon om lov om man behöver en ny dator”, säger Björn Lundén. Var och en får köpa in vad som helst till företaget utan att fråga. ”Jag äger visserligen företaget, men jag bestämmer inte ett smack”; säger Björn.

 

Björn Lundéns företag är ett exempel på flera pionjärföretag som tillämpar medarbetarmakt, eller ”teal” som det kallas i vissa sammanhang. Och det går bra. Inte bara för Björn Lundén Information AB, utan det tycks vara ett genomgående tema för de företag där man vänder på pyramiden. Karin Tenelius på Tuff Ledarskapsträning har under flera år konsultat i och till slut köpt upp företag som gått knackigt, och genom att utgå från medarbetarnas, frontpersonalens synpunkter om hur företaget borde drivas, har man vänt röda siffror till svarta.

 

Boken ”Reinventing Organizations”, av Frederic Laloux, 2014, framhåller 12 företag världen runt som oberoende av varandra startat företag utifrån samarbetsprinciper, och en upp och nedvänd pyramid, eller kanske snarare brist på pyramid. Beslut skall tas av dem som är nära verksamheten och ansvar och tillit ersätter kontroll. Det största företaget som är med i boken, energiföretaget AES har 40 000 har anställda. Det går riktigt riktigt bra för dessa företag och det är attraktiva arbetsplatser.

 

Det känns otroligt avlägset idag med idén att centralstyra ett lands ekonomi enligt kommunistiska modeller och vi vet hur det gick för de länder som försökte. Hur kommer det sig då att vi leder våra företag på med centralstyrning och tror att det är det bästa?

 

Kanske det nya ledordet skall vara samarbete, och kanske det är ett naturligare sätt för oss människor att jobba - utan hierarkier? Budskapet från historien säger att vi har allt att vinna på det.

Kategorier: Ingen

Skriv en kommentar

Hoppsan!

Oops, you forgot something.

Hoppsan!

Orden du skrev in matchar inte texten ovan. Var god försök igen.

19537 kommentarer

Svara cheap jordans
19.49 Een 16 september 2021 
I just wanted to write down a simple remark to be able to thank you for some of the magnificent advice you are showing at this website. My considerable internet research has finally been rewarded with really good concept to write about with my close friends. I 'd repeat that we website visitors are quite endowed to be in a good place with many lovely individuals with good suggestions. I feel truly fortunate to have encountered your entire web site and look forward to tons of more fabulous moments reading here. Thanks once again for everything.
cheap jordans http://www.cheapjordan.us
Svara moncler
19.50 Een 16 september 2021 
I wanted to send you the very small observation in order to say thanks once again relating to the exceptional opinions you've discussed in this article. It has been so extremely open-handed of people like you to allow openly all some people could have made available for an e-book to get some money for themselves, specifically now that you could have tried it in the event you wanted. The guidelines in addition acted to be a good way to be sure that other people have similar interest really like mine to know more and more with respect to this issue. I think there are several more fun periods up front for individuals who go through your blog post.
moncler http://www.monclerjackets.us.org
Svara supreme clothing
19.51 Een 16 september 2021 
I have to express my affection for your kind-heartedness supporting folks who actually need help on this concern. Your special dedication to passing the solution along ended up being remarkably significant and has without exception empowered girls like me to reach their objectives. Your own warm and friendly suggestions signifies much to me and further more to my colleagues. Thanks a ton; from everyone of us.
supreme clothing http://www.supremenewyork.us.com
Svara bape clothing
19.56 Een 16 september 2021 
Needed to put you this tiny remark to say thank you the moment again for these incredible solutions you've provided on this page. It's really extremely generous of people like you to present freely exactly what a lot of people would've marketed as an ebook to help with making some bucks for their own end, certainly considering the fact that you could possibly have tried it if you ever considered necessary. The pointers additionally acted to be the easy way to know that some people have a similar dream really like my personal own to figure out lots more around this matter. I'm sure there are lots of more fun sessions ahead for folks who scan your blog post.
bape clothing http://www.bape-clothing.us
Svara jordan 6
20.10 Een 16 september 2021 
Needed to put you the very small remark just to thank you over again over the nice secrets you've shared in this case. This has been simply seriously generous of you to supply freely what some people could possibly have supplied for an electronic book to help make some cash for their own end, chiefly now that you could possibly have done it if you decided. Those guidelines as well served as a good way to be certain that some people have the same interest like my very own to grasp a lot more in regard to this issue. I am sure there are thousands of more fun moments in the future for those who looked over your site.
jordan 6 http://www.jordan6.us.com
Svara air jordan
20.37 Een 16 september 2021 
Thanks so much for giving everyone an extremely special chance to check tips from this website. It is always so excellent and as well , full of amusement for me and my office colleagues to search your blog more than thrice per week to read the fresh guides you will have. Not to mention, I'm also certainly pleased with the stunning knowledge served by you. Some 3 facts in this article are rather the most impressive I've had.
air jordan http://www.cheapjordan.us
Svara goyard handbags
21.00 Een 16 september 2021 
My husband and i got lucky Jordan managed to finish off his preliminary research from the precious recommendations he gained when using the web site. It's not at all simplistic to just possibly be offering tricks others have been trying to sell. And we do understand we now have the website owner to be grateful to for that. The specific explanations you have made, the simple web site menu, the friendships you can aid to engender - it's got mostly sensational, and it is making our son in addition to our family know that that matter is excellent, which is certainly exceptionally serious. Thanks for all!
goyard handbags http://www.goyardhandbag.com
Svara golden goose outlet
21.55 Een 16 september 2021 
I would like to convey my love for your kind-heartedness for all those that have the need for assistance with this situation. Your very own commitment to getting the solution along appeared to be remarkably useful and has in most cases encouraged regular people just like me to achieve their aims. Your new valuable suggestions denotes a great deal a person like me and substantially more to my office colleagues. Thanks a lot; from everyone of us.
golden goose outlet http://www.goldengooseofficial.com
Svara yeezy boost 350
22.18 Een 16 september 2021 
I want to voice my gratitude for your generosity supporting persons that should have help on this particular study. Your personal commitment to getting the solution along appears to be exceptionally significant and have in most cases made folks just like me to get to their goals. Your new helpful useful information can mean a great deal a person like me and further more to my office colleagues. Best wishes; from each one of us.
yeezy boost 350 http://www.yeezy350boost.us.com
Svara birkin bag
22.26 Een 16 september 2021 
I truly wanted to type a word to be able to say thanks to you for some of the great concepts you are giving out on this website. My rather long internet look up has finally been recognized with useful information to share with my friends and family. I would point out that many of us website visitors actually are unequivocally blessed to exist in a notable website with many lovely professionals with very beneficial methods. I feel quite grateful to have come across your entire web site and look forward to tons of more pleasurable minutes reading here. Thanks a lot once again for all the details.
birkin bag http://www.hermesbirkins.com
Svara guanono
22.32 Een 16 september 2021 
priligy reviews
Svara kyrie 6
22.33 Een 16 september 2021 
Thanks so much for providing individuals with an extremely wonderful chance to read from this site. It really is so terrific and also full of a lot of fun for me and my office friends to search your web site a minimum of three times a week to learn the latest guides you have. And of course, we are always contented considering the cool knowledge served by you. Selected 2 facts in this article are in fact the most efficient I have ever had.
kyrie 6 http://www.kyrie-6.com
Svara golden goose outlet
22.34 Een 16 september 2021 
Thanks so much for giving everyone an exceptionally superb possiblity to read articles and blog posts from this blog. It is usually very amazing and also full of a good time for me personally and my office friends to visit your web site not less than three times in a week to study the new secrets you have. Of course, I am also at all times fulfilled concerning the gorgeous pointers you serve. Certain two points in this article are easily the most effective we've had.
golden goose outlet http://www.goldengooseofficial.com
Svara hermes handbags
22.35 Een 16 september 2021 
I'm just commenting to let you know of the fantastic encounter my wife's child developed using yuor web blog. She realized such a lot of things, which included how it is like to possess a marvelous giving mindset to have folks just have an understanding of selected very confusing things. You actually surpassed people's desires. I appreciate you for supplying these essential, dependable, revealing and also fun guidance on this topic to Jane.
hermes handbags http://www.hermesonlineshop.com
Svara hermes birkin
22.39 Een 16 september 2021 
I'm commenting to make you be aware of what a outstanding encounter our princess obtained browsing your site. She picked up so many issues, which included what it's like to have a very effective teaching spirit to let other individuals easily completely grasp certain complicated subject matter. You truly surpassed visitors' expectations. Thank you for imparting those essential, trustworthy, revealing and also fun thoughts on the topic to Julie.
hermes birkin http://www.hermesbirkinbags.us.com
Svara supreme clothing
22.40 Een 16 september 2021 
I simply wanted to appreciate you once more. I'm not certain the things I would've worked on without the strategies contributed by you on such a question. Certainly was the traumatic issue in my opinion, nevertheless understanding a new well-written manner you treated that forced me to weep for joy. Now i'm grateful for your work and as well , believe you really know what a powerful job you're doing teaching men and women all through your blog. I am certain you haven't encountered all of us.
supreme clothing http://www.supremeclothingsstore.com
Svara supreme
22.40 Een 16 september 2021 
I have to express my love for your generosity in support of men and women who absolutely need help with in this niche. Your special commitment to passing the solution across has been extraordinarily powerful and has always allowed many people much like me to realize their pursuits. Your own informative report signifies much to me and further more to my office workers. Thank you; from everyone of us.
supreme http://www.supremeclothing.us.org
Svara kyrie 6
22.41 Een 16 september 2021 
Thank you so much for providing individuals with an exceptionally memorable chance to read from this website. It can be so amazing and as well , stuffed with a great time for me and my office peers to search the blog no less than thrice a week to see the newest guides you will have. And lastly, I'm so at all times happy for the tremendous tips and hints you give. Selected 2 tips in this article are really the finest we have all had.
kyrie 6 http://www.kyrie-6.com
Svara curry 7 shoes
22.41 Een 16 september 2021 
I would like to show my thanks to this writer just for rescuing me from this trouble. After looking through the search engines and getting solutions that were not helpful, I believed my life was over. Being alive without the approaches to the difficulties you have solved through the article is a crucial case, and the ones which may have in a negative way affected my career if I had not come across your web page. Your personal ability and kindness in handling all the details was invaluable. I am not sure what I would've done if I had not come upon such a thing like this. It's possible to now look ahead to my future. Thank you so much for this reliable and result oriented help. I won't be reluctant to endorse your web site to any individual who ought to have assistance on this matter.
curry 7 shoes http://www.curry7shoes.us
Svara kyrie shoes
22.41 Een 16 september 2021 
I precisely needed to appreciate you yet again. I am not sure the things that I would have made to happen without the entire smart ideas discussed by you on my situation. It was an absolute terrifying scenario in my opinion, however , viewing this specialized form you resolved the issue took me to weep for gladness. I will be grateful for your assistance and as well , expect you recognize what a powerful job you happen to be getting into training people today using your blog post. Probably you've never got to know all of us.
kyrie shoes http://www.kyrie-7.com