Kundvagn
Din kundvagn är tom
Antal:
Delsumma
Moms
Leverans
Totalt
Ett fel uppstod med PayPalKlicka här för att försöka igen
FiraTack för ditt köp!Du bör få en beställningsbekräftelse från PayPal inom kort.Lämna kundvagn

CoachAgility

Arbetslivscoaching - chefer - medarbetare - team

Blogg

Homo Hierarcicus behöver påminnas om sitt ursprung

Publicerat den

14 januari 2016 av Pernilla La CorteVarför organiserar vi människor egentligen vårt arbetsliv i maktpyramider? Och är det med eller mot människans natur att organisera sig så? I december hölls en föreläsning på Historiska museet under titeln ”Ett naturligare arbetsliv”. Tre föredragshållare, författaren Lasse Berg, forskaren Christian Monö och företagsledaren Björn Lundén intog scenen med den gemensamma frågeställningen: hur uppstod jakten på status?

Christian Monö inledde med att fråga varför det skrivs så många böcker om ledarskap och inga om följarskap. Och varför alla tycks intresserade av ledarskap och att det anses fint medan följarskap anses fult. Och om det är så att vi har en bild av att ledarskap är något positivt och följarskap något negativt, hur påverkar det vårt samarbete? Mot slutet av 1900-talet fram till idag pushar vi oss själva mot det individualistiska, och vi fås att tävla mot varandra. Individfokuserade företag skapar individfokuserade medarbetare som leder till individfokuserade prestationer.

 

Om vi istället tittar bakåt i historien så har samarbete varit nyckeln till överlevnad för oss människor. Sanfolket i Kalahari, Afrika, som författaren Lasse Bergh studerat och skrivit flera böcker om, är det enda folket på jorden som inte är invandrare. Deras kultur har funnits på samma plats och överlevt i mer än 150 000 år, ända sedan vår arts begynnelse. Sanfolkets kultur är inriktad på samarbete och delande. Samlargruppen på 20-40 personer delar upp sig i jakten efter mat. Sans hela värld är inriktad på att klara upp motsättningar så fridsamt som möjligt. Konflikter löses genom samtal.

San har en lång rad kulturella mekanismer för att dela jämlikt, för att se till att alla känner sig uppskattade och får var och en att uppleva sig som en fullvärdig del av helheten. Det är mekanismer som uppmuntrar tolerans, medkänsla och den form av hjälpsamhet som gör att gruppen överlever. På samma sätt finns det en lång rad sociala normer som gör att ingens ego tillåts bli för stort för sammanhållningen, som motarbetar avund, själviskhet, översitteri och våld.

 

”Titta på oss”, säger Lasse Berg, och demonstrerar en människa med hjälp av en i publiken uppe på scenen. ”Vi kan inte slåss, vi har inga tänder, vi kan inte springa ifrån djur. Hur 17 klarar vi oss? Bara tillsammans i grupp. Vi började inte gå på två ben för att bära vapen, utan för att kunna ta med oss föda hem, och dela med oss. Väskan var en stor social uppfinning som skiljer oss från andra primater. Människor har valt och väljer att samarbeta med gemensamma mål och syften för ökade synergier.”

 

Under två miljoner år har vi i Eurasien levt i små egalitära och nomadiserade samlargrupper. Vi levde i grupper om 20-40 individer, hade inga chefer eller hövdingar över oss, hade inga formella eller tydliga regler, det rådde konsensus och jämlikhet. Ledarskapet roterade och den som var skicklig på något delade sina erfarenheter, för gruppens bästa. Visst fanns spår av våld, men innan människan började samla på sig ett överflöd fanns det ingen anledning att kriga.

 

Förändringen kom för cirka 5000 år sedan. Efter istidenblev vi alltmer bofasta. Vi bunkrade upp mat, och lagren kunde inte förflyttas hur som helst. Förmodligen gjorde vi det för att de hårda vintrarna hade gjort nomadlivet svårt vintertid. Bofastheten ledde till att större grupper bodde tillsammans. Det blev en ökad arbetsbelastning och man blev beroende av arbetskraft. Konflikterna ökade. Rikedomar kunde plundras vilket ledde till att man tvingas skydda både sina saker och sig själv mot överfall. Överheten uppstod med hövdingar och ett ämbete som gick i arv.

Den nya människan, ”Homo Hierarchicus” hade sett dagens ljus, enligt Lasse Berg.

 

”Hade man förutsett följderna hade man säkerligen förbjudit de första stegen mot domesticering, eftersom arkeologiska och etnografiska data över hela världen visar att denna övergång från jakt och samlande till jordbruk till slut gav mer arbete, lägre kroppslängd i vuxen ålder, sämre näringsstandard och mer sjukdomar. ” skriver Jared Diamond i tidskriften Nature.

 

Människor har levt i en samlarkultur som liknar sanfolkets under mycket lång tid. Vi finner i deras liv den verkliga grunden för demokrati, säger Lasse Berg. Extrem samarbetsförmåga och en drift att vara gruppen till lags, började byggas tidigt. Vårt dopaminsystem har modifierats så att jag inte bara får en lyckostöt, likt andra däggdjur, när jag hittar mat eller gör någon glad, utan också när jag ser att jag gör en annan människa glad. Spegelneuroner och funktioner som dopaminsystemkan få oss att känna en annan människas smärta som vår egen. Människosläktets samarbetsförmåga har alltså stärkts av en lång rad funktioner i hjärnan som har med empati och belöningssystem för snällhet att göra. Ställer vår medfödda natur några krav på oss?

 

Björn Lundén har ett företag med 95 anställda, Björn Lundén Information AB. Företaget har gått så långt man kan vad gäller arbetsplatsdemokrati. ”Jag gjorde ingen pyramid, för jag vet inte hur man gör”, säger Lundén. Vilket inte är hela sanningen. Det var också ett medvetet val. Björn Lundén hade läst Ricardo Semlers bok om företaget Semco, innan han startade upp sin firma för 28 år sedan, och visste med ens att det var så man skulle bygga upp ett företag, eller också inte alls.

 

I Björn Lundén Information AB, som ägnar sig åt ekonomi, juridik och skatter, går ingenting gängse till. Man har inget styrelse, inga chefer, inga arbetsbeskrivningar och inga fasta roller. De anställda sätter sina egna löner på varandra och bestämmer sin egen arbetstid. Man håller sig borta från verksamhetsplaner och budgetar och beslut tas gemensamt på personalmötena eller i arbetsgrupper. Utom det som de anställda bestämmer helt själva. Som inköp t.ex. ”Det är kränkande att man ska behöva be någon om lov om man behöver en ny dator”, säger Björn Lundén. Var och en får köpa in vad som helst till företaget utan att fråga. ”Jag äger visserligen företaget, men jag bestämmer inte ett smack”; säger Björn.

 

Björn Lundéns företag är ett exempel på flera pionjärföretag som tillämpar medarbetarmakt, eller ”teal” som det kallas i vissa sammanhang. Och det går bra. Inte bara för Björn Lundén Information AB, utan det tycks vara ett genomgående tema för de företag där man vänder på pyramiden. Karin Tenelius på Tuff Ledarskapsträning har under flera år konsultat i och till slut köpt upp företag som gått knackigt, och genom att utgå från medarbetarnas, frontpersonalens synpunkter om hur företaget borde drivas, har man vänt röda siffror till svarta.

 

Boken ”Reinventing Organizations”, av Frederic Laloux, 2014, framhåller 12 företag världen runt som oberoende av varandra startat företag utifrån samarbetsprinciper, och en upp och nedvänd pyramid, eller kanske snarare brist på pyramid. Beslut skall tas av dem som är nära verksamheten och ansvar och tillit ersätter kontroll. Det största företaget som är med i boken, energiföretaget AES har 40 000 har anställda. Det går riktigt riktigt bra för dessa företag och det är attraktiva arbetsplatser.

 

Det känns otroligt avlägset idag med idén att centralstyra ett lands ekonomi enligt kommunistiska modeller och vi vet hur det gick för de länder som försökte. Hur kommer det sig då att vi leder våra företag på med centralstyrning och tror att det är det bästa?

 

Kanske det nya ledordet skall vara samarbete, och kanske det är ett naturligare sätt för oss människor att jobba - utan hierarkier? Budskapet från historien säger att vi har allt att vinna på det.

Kategorier: Ingen

Skriv en kommentar

Hoppsan!

Oops, you forgot something.

Hoppsan!

Orden du skrev in matchar inte texten ovan. Var god försök igen.

34114 kommentarer

Svara steph curry shoes
22.42 Een 16 september 2021 
I precisely had to thank you very much once more. I'm not certain the things I would have undertaken in the absence of the entire tactics discussed by you about this situation. It was before a very frightening circumstance for me personally, nevertheless discovering your expert mode you handled that took me to jump over contentment. I am grateful for the work and pray you are aware of a great job that you're putting in instructing people all through your web page. Most likely you haven't encountered all of us.
steph curry shoes http://www.stephcurryshoes.com
Svara cheap jordans
22.45 Een 16 september 2021 
Thanks a lot for giving everyone an extraordinarily breathtaking possiblity to read in detail from this blog. It's usually very pleasant and packed with a great time for me personally and my office peers to visit your blog no less than thrice in one week to see the newest tips you will have. And definitely, I am also actually pleased with all the excellent tricks served by you. Selected 2 ideas in this post are definitely the most impressive I have ever had.
cheap jordans http://www.retro-jordans.us.com
Svara moncler outlet
23.03 Een 16 september 2021 
Needed to create you the very little word in order to give thanks again on your fantastic techniques you have featured on this website. It is really seriously open-handed of people like you to deliver publicly precisely what numerous people could possibly have supplied as an electronic book to end up making some cash on their own, even more so since you might well have done it in case you considered necessary. These creative ideas also served to become easy way to realize that other people online have similar interest like my own to learn very much more with respect to this problem. I'm certain there are lots of more pleasurable moments up front for folks who find out your site.
moncler outlet http://www.monclercoat.us.com
Svara moncler
23.03 Een 16 september 2021 
I precisely wished to thank you very much yet again. I am not sure the things I might have created in the absence of the actual recommendations provided by you over this situation. It became a daunting issue for me personally, however , taking note of a new expert approach you resolved the issue took me to cry with contentment. Now i am thankful for your support and thus have high hopes you find out what an amazing job your are providing instructing most people all through a site. Most likely you haven't come across all of us.
moncler http://www.moncler--outlet.us.com
Svara lebron james shoes
23.07 Een 16 september 2021 
I precisely wanted to thank you very much once more. I'm not certain what I would have sorted out in the absence of the type of suggestions contributed by you directly on such area of interest. It absolutely was a very traumatic problem in my opinion, however , being able to view the very expert form you handled it made me to cry with happiness. I am just grateful for the help and then expect you really know what a great job your are getting into instructing people today via your blog post. I am sure you haven't encountered any of us.
lebron james shoes http://www.lebron18.net
Svara air jordans
23.12 Een 16 september 2021 
Needed to put you the little note to help thank you very much once again on your nice solutions you've shared on this site. It is certainly tremendously generous with you to give freely what a number of people would've sold as an e-book to make some dough for themselves, precisely since you could possibly have done it if you decided. Those smart ideas as well served as the easy way to be sure that many people have the same dreams really like mine to realize more with regard to this condition. I know there are many more pleasant occasions ahead for people who take a look at your site.
air jordans http://www.cheap-airjordans.us.com
Svara air jordan
0.11 Een 17 september 2021 
Thanks for your whole hard work on this web site. My mom delights in managing investigation and it is obvious why. I know all of the compelling way you deliver practical guidance by means of your blog and strongly encourage contribution from website visitors about this article so our daughter is now being taught a whole lot. Take advantage of the remaining portion of the year. You have been doing a very good job.
air jordan http://www.jordanstoreonline.com
Svara kyrie irving shoes
0.16 Een 17 september 2021 
Thanks for your entire efforts on this web page. My daughter enjoys managing internet research and it's easy to understand why. We all notice all regarding the compelling means you present both interesting and useful guides on the web site and as well as encourage contribution from other people on that idea and our princess is certainly starting to learn a lot. Have fun with the remaining portion of the year. You are carrying out a good job.
kyrie irving shoes http://www.kyrieirvingshoes.us.com
Svara air jordans
0.17 Een 17 september 2021 
Needed to write you the bit of observation to say thank you the moment again with the fantastic concepts you have featured in this article. It's pretty generous of people like you in giving unreservedly what exactly some people could have marketed for an e-book in order to make some dough for themselves, most notably considering that you might have done it if you decided. Those tricks additionally served like the fantastic way to realize that other people online have the same interest much like mine to see somewhat more in respect of this matter. I'm certain there are numerous more pleasant opportunities in the future for people who check out your site.
air jordans http://www.cheap-airjordans.us.com
Svara golden goose outlet
0.20 Een 17 september 2021 
I simply needed to thank you so much all over again. I do not know the things I would've tried without the entire tips and hints revealed by you on such subject matter. It became an absolute scary crisis in my position, nevertheless encountering the well-written manner you treated that took me to cry with delight. Now i'm thankful for your support and even trust you find out what a powerful job that you are doing training most people through the use of your web site. I am sure you've never got to know all of us.
golden goose outlet http://www.golden-goose.us
Svara cheap jordans
0.53 Een 17 september 2021 
I wanted to post a remark so as to appreciate you for all the amazing tricks you are placing on this website. My considerable internet search has at the end of the day been recognized with pleasant knowledge to write about with my company. I would suppose that we visitors are quite endowed to live in a fantastic website with very many brilliant professionals with beneficial tricks. I feel somewhat happy to have used your entire website and look forward to some more fabulous times reading here. Thanks once again for everything.
cheap jordans http://www.cheapjordan.us
Svara can i buy zithromax over the counter
1.11 Een 17 september 2021 
Prix Viagra Pharmacie Suisse
Svara air jordan
1.17 Een 17 september 2021 
Thank you so much for providing individuals with an exceptionally superb opportunity to check tips from this website. It is always very excellent and also stuffed with a lot of fun for me and my office co-workers to visit your web site at least three times in a week to find out the latest items you will have. And lastly, we're always happy considering the exceptional creative ideas you serve. Certain 1 areas in this article are honestly the finest I've had.
air jordan http://www.jordanshoes.us
Svara yeezy 700
1.19 Een 17 september 2021 
I just wanted to post a simple message so as to say thanks to you for all of the splendid items you are sharing here. My prolonged internet lookup has at the end been paid with beneficial content to talk about with my companions. I would claim that many of us visitors are unquestionably blessed to exist in a really good community with very many wonderful professionals with very beneficial strategies. I feel extremely privileged to have encountered the webpages and look forward to so many more brilliant moments reading here. Thanks once again for a lot of things.
yeezy 700 http://www.yeezy700.us.com
Svara curry 7 shoes
1.19 Een 17 september 2021 
I am commenting to make you know of the really good experience my wife's child gained visiting your site. She realized some issues, most notably what it is like to have an ideal teaching spirit to have many others easily understand specified advanced topics. You actually surpassed people's expected results. Thank you for imparting these interesting, trusted, edifying not to mention fun guidance on that topic to Ethel.
curry 7 shoes http://www.curry7shoes.us
Svara goyard handbags
1.20 Een 17 september 2021 
I wish to voice my respect for your generosity giving support to visitors who need help with your issue. Your very own commitment to passing the solution all over came to be extremely effective and has without exception enabled regular people like me to arrive at their objectives. Your new invaluable publication means much to me and even further to my peers. Thank you; from all of us.
goyard handbags http://www.goyardhandbag.com
Svara jordan shoes
1.34 Een 17 september 2021 
I not to mention my guys ended up looking through the great points found on your web page and then the sudden I got a horrible suspicion I never thanked the site owner for those techniques. My guys are actually thrilled to study them and now have absolutely been making the most of these things. We appreciate you being so accommodating and for choosing varieties of great tips most people are really wanting to be informed on. My personal sincere apologies for not expressing appreciation to sooner.
jordan shoes http://www.jordanstoreonline.com
Svara jordan 1 low
1.47 Een 17 september 2021 
I and also my pals came reading through the great guidelines from your web site and at once came up with a horrible feeling I had not expressed respect to the blog owner for them. The ladies are actually happy to study all of them and have now in fact been making the most of them. Appreciate your actually being indeed considerate and also for obtaining this kind of very good things millions of individuals are really eager to know about. Our own honest regret for not expressing gratitude to earlier.
jordan 1 low http://www.jordan1shoes.us
Svara yeezy boost 700
2.21 Een 17 september 2021 
I truly wanted to develop a small note in order to thank you for all the fabulous points you are giving at this website. My time-consuming internet search has finally been honored with extremely good facts and techniques to talk about with my companions. I would claim that we website visitors actually are very much endowed to exist in a magnificent place with very many perfect professionals with useful secrets. I feel extremely privileged to have discovered your entire web page and look forward to really more brilliant times reading here. Thank you once again for a lot of things.
yeezy boost 700 http://www.yeezy-700.com
Svara hermes belts
2.25 Een 17 september 2021 
I really wanted to develop a quick note to be able to express gratitude to you for all the precious tactics you are sharing at this website. My time consuming internet research has at the end been compensated with pleasant concept to talk about with my best friends. I 'd tell you that we website visitors are truly endowed to exist in a superb network with very many wonderful people with useful basics. I feel extremely grateful to have seen your entire webpages and look forward to plenty of more brilliant moments reading here. Thank you once again for a lot of things.
hermes belts http://www.hermesbelts.com