Kundvagn
Din kundvagn är tom
Antal:
Delsumma
Moms
Leverans
Totalt
Ett fel uppstod med PayPalKlicka här för att försöka igen
FiraTack för ditt köp!Du bör få en beställningsbekräftelse från PayPal inom kort.Lämna kundvagn

CoachAgility

Arbetslivscoaching - chefer - medarbetare - team

Blogg

Homo Hierarcicus behöver påminnas om sitt ursprung

Publicerat den

14 januari 2016 av Pernilla La CorteVarför organiserar vi människor egentligen vårt arbetsliv i maktpyramider? Och är det med eller mot människans natur att organisera sig så? I december hölls en föreläsning på Historiska museet under titeln ”Ett naturligare arbetsliv”. Tre föredragshållare, författaren Lasse Berg, forskaren Christian Monö och företagsledaren Björn Lundén intog scenen med den gemensamma frågeställningen: hur uppstod jakten på status?

Christian Monö inledde med att fråga varför det skrivs så många böcker om ledarskap och inga om följarskap. Och varför alla tycks intresserade av ledarskap och att det anses fint medan följarskap anses fult. Och om det är så att vi har en bild av att ledarskap är något positivt och följarskap något negativt, hur påverkar det vårt samarbete? Mot slutet av 1900-talet fram till idag pushar vi oss själva mot det individualistiska, och vi fås att tävla mot varandra. Individfokuserade företag skapar individfokuserade medarbetare som leder till individfokuserade prestationer.

 

Om vi istället tittar bakåt i historien så har samarbete varit nyckeln till överlevnad för oss människor. Sanfolket i Kalahari, Afrika, som författaren Lasse Bergh studerat och skrivit flera böcker om, är det enda folket på jorden som inte är invandrare. Deras kultur har funnits på samma plats och överlevt i mer än 150 000 år, ända sedan vår arts begynnelse. Sanfolkets kultur är inriktad på samarbete och delande. Samlargruppen på 20-40 personer delar upp sig i jakten efter mat. Sans hela värld är inriktad på att klara upp motsättningar så fridsamt som möjligt. Konflikter löses genom samtal.

San har en lång rad kulturella mekanismer för att dela jämlikt, för att se till att alla känner sig uppskattade och får var och en att uppleva sig som en fullvärdig del av helheten. Det är mekanismer som uppmuntrar tolerans, medkänsla och den form av hjälpsamhet som gör att gruppen överlever. På samma sätt finns det en lång rad sociala normer som gör att ingens ego tillåts bli för stort för sammanhållningen, som motarbetar avund, själviskhet, översitteri och våld.

 

”Titta på oss”, säger Lasse Berg, och demonstrerar en människa med hjälp av en i publiken uppe på scenen. ”Vi kan inte slåss, vi har inga tänder, vi kan inte springa ifrån djur. Hur 17 klarar vi oss? Bara tillsammans i grupp. Vi började inte gå på två ben för att bära vapen, utan för att kunna ta med oss föda hem, och dela med oss. Väskan var en stor social uppfinning som skiljer oss från andra primater. Människor har valt och väljer att samarbeta med gemensamma mål och syften för ökade synergier.”

 

Under två miljoner år har vi i Eurasien levt i små egalitära och nomadiserade samlargrupper. Vi levde i grupper om 20-40 individer, hade inga chefer eller hövdingar över oss, hade inga formella eller tydliga regler, det rådde konsensus och jämlikhet. Ledarskapet roterade och den som var skicklig på något delade sina erfarenheter, för gruppens bästa. Visst fanns spår av våld, men innan människan började samla på sig ett överflöd fanns det ingen anledning att kriga.

 

Förändringen kom för cirka 5000 år sedan. Efter istidenblev vi alltmer bofasta. Vi bunkrade upp mat, och lagren kunde inte förflyttas hur som helst. Förmodligen gjorde vi det för att de hårda vintrarna hade gjort nomadlivet svårt vintertid. Bofastheten ledde till att större grupper bodde tillsammans. Det blev en ökad arbetsbelastning och man blev beroende av arbetskraft. Konflikterna ökade. Rikedomar kunde plundras vilket ledde till att man tvingas skydda både sina saker och sig själv mot överfall. Överheten uppstod med hövdingar och ett ämbete som gick i arv.

Den nya människan, ”Homo Hierarchicus” hade sett dagens ljus, enligt Lasse Berg.

 

”Hade man förutsett följderna hade man säkerligen förbjudit de första stegen mot domesticering, eftersom arkeologiska och etnografiska data över hela världen visar att denna övergång från jakt och samlande till jordbruk till slut gav mer arbete, lägre kroppslängd i vuxen ålder, sämre näringsstandard och mer sjukdomar. ” skriver Jared Diamond i tidskriften Nature.

 

Människor har levt i en samlarkultur som liknar sanfolkets under mycket lång tid. Vi finner i deras liv den verkliga grunden för demokrati, säger Lasse Berg. Extrem samarbetsförmåga och en drift att vara gruppen till lags, började byggas tidigt. Vårt dopaminsystem har modifierats så att jag inte bara får en lyckostöt, likt andra däggdjur, när jag hittar mat eller gör någon glad, utan också när jag ser att jag gör en annan människa glad. Spegelneuroner och funktioner som dopaminsystemkan få oss att känna en annan människas smärta som vår egen. Människosläktets samarbetsförmåga har alltså stärkts av en lång rad funktioner i hjärnan som har med empati och belöningssystem för snällhet att göra. Ställer vår medfödda natur några krav på oss?

 

Björn Lundén har ett företag med 95 anställda, Björn Lundén Information AB. Företaget har gått så långt man kan vad gäller arbetsplatsdemokrati. ”Jag gjorde ingen pyramid, för jag vet inte hur man gör”, säger Lundén. Vilket inte är hela sanningen. Det var också ett medvetet val. Björn Lundén hade läst Ricardo Semlers bok om företaget Semco, innan han startade upp sin firma för 28 år sedan, och visste med ens att det var så man skulle bygga upp ett företag, eller också inte alls.

 

I Björn Lundén Information AB, som ägnar sig åt ekonomi, juridik och skatter, går ingenting gängse till. Man har inget styrelse, inga chefer, inga arbetsbeskrivningar och inga fasta roller. De anställda sätter sina egna löner på varandra och bestämmer sin egen arbetstid. Man håller sig borta från verksamhetsplaner och budgetar och beslut tas gemensamt på personalmötena eller i arbetsgrupper. Utom det som de anställda bestämmer helt själva. Som inköp t.ex. ”Det är kränkande att man ska behöva be någon om lov om man behöver en ny dator”, säger Björn Lundén. Var och en får köpa in vad som helst till företaget utan att fråga. ”Jag äger visserligen företaget, men jag bestämmer inte ett smack”; säger Björn.

 

Björn Lundéns företag är ett exempel på flera pionjärföretag som tillämpar medarbetarmakt, eller ”teal” som det kallas i vissa sammanhang. Och det går bra. Inte bara för Björn Lundén Information AB, utan det tycks vara ett genomgående tema för de företag där man vänder på pyramiden. Karin Tenelius på Tuff Ledarskapsträning har under flera år konsultat i och till slut köpt upp företag som gått knackigt, och genom att utgå från medarbetarnas, frontpersonalens synpunkter om hur företaget borde drivas, har man vänt röda siffror till svarta.

 

Boken ”Reinventing Organizations”, av Frederic Laloux, 2014, framhåller 12 företag världen runt som oberoende av varandra startat företag utifrån samarbetsprinciper, och en upp och nedvänd pyramid, eller kanske snarare brist på pyramid. Beslut skall tas av dem som är nära verksamheten och ansvar och tillit ersätter kontroll. Det största företaget som är med i boken, energiföretaget AES har 40 000 har anställda. Det går riktigt riktigt bra för dessa företag och det är attraktiva arbetsplatser.

 

Det känns otroligt avlägset idag med idén att centralstyra ett lands ekonomi enligt kommunistiska modeller och vi vet hur det gick för de länder som försökte. Hur kommer det sig då att vi leder våra företag på med centralstyrning och tror att det är det bästa?

 

Kanske det nya ledordet skall vara samarbete, och kanske det är ett naturligare sätt för oss människor att jobba - utan hierarkier? Budskapet från historien säger att vi har allt att vinna på det.

Kategorier: Ingen

Skriv en kommentar

Hoppsan!

Oops, you forgot something.

Hoppsan!

Orden du skrev in matchar inte texten ovan. Var god försök igen.

19546 kommentarer

Svara golden goose sneakers
2.25 Een 17 september 2021 
I'm commenting to make you understand what a excellent experience our daughter had reading your web site. She picked up such a lot of issues, with the inclusion of what it's like to possess an incredible helping nature to make a number of people very easily have an understanding of chosen problematic issues. You undoubtedly surpassed readers' expected results. Thank you for rendering these good, dependable, educational and also fun guidance on your topic to Sandra.
golden goose sneakers http://www.goldengoosesneakers.us.com
Svara off white jordan 1
2.26 Een 17 september 2021 
I have to show my passion for your kindness in support of those people who actually need help with the situation. Your special dedication to passing the message all around has been exceedingly beneficial and has surely enabled professionals much like me to realize their aims. Your amazing interesting help and advice indicates a lot to me and somewhat more to my office workers. Thanks a lot; from everyone of us.
off white jordan 1 http://www.offwhite.us.com
Svara jordan 6
2.26 Een 17 september 2021 
I want to express thanks to this writer just for bailing me out of this particular difficulty. Right after looking throughout the world-wide-web and obtaining tips which were not pleasant, I figured my entire life was gone. Existing minus the solutions to the difficulties you've solved through your main short post is a critical case, as well as the ones that might have badly damaged my entire career if I hadn't noticed your web site. Your main knowledge and kindness in maneuvering every aspect was invaluable. I don't know what I would've done if I hadn't discovered such a subject like this. It's possible to at this point relish my future. Thanks a lot so much for the high quality and results-oriented guide. I won't think twice to endorse the website to anybody who should have counselling about this situation.
jordan 6 http://www.jordan6.us.com
Svara yeezy boost 350
2.26 Een 17 september 2021 
I must express thanks to you just for bailing me out of such a instance. Because of exploring through the the net and seeing tricks that were not productive, I thought my life was over. Existing without the approaches to the difficulties you've resolved by way of the site is a critical case, as well as the kind that could have adversely affected my career if I hadn't encountered your blog. Your personal capability and kindness in handling a lot of things was invaluable. I'm not sure what I would've done if I hadn't come upon such a thing like this. I'm able to at this moment look forward to my future. Thanks for your time so much for this skilled and results-oriented guide. I will not hesitate to refer your web sites to anybody who needs tips on this matter.
yeezy boost 350 http://www.adidasyeezyboost350.us.com
Svara kyrie 7
2.28 Een 17 september 2021 
I wish to express my thanks to this writer for bailing me out of this matter. Right after exploring through the world wide web and coming across suggestions that were not powerful, I thought my entire life was done. Living without the answers to the difficulties you have fixed by way of your good posting is a crucial case, and the ones which may have adversely affected my entire career if I hadn't noticed your web site. That training and kindness in dealing with everything was very helpful. I am not sure what I would have done if I had not come across such a thing like this. I can also now look forward to my future. Thanks a lot so much for your skilled and results-oriented help. I will not think twice to endorse your blog post to any individual who ought to have assistance on this issue.
kyrie 7 http://www.kyrie-7.com
Svara golden goose
2.56 Een 17 september 2021 
I must get across my passion for your kind-heartedness supporting those people who actually need guidance on this particular issue. Your personal commitment to getting the message all over had been wonderfully important and have really empowered somebody much like me to attain their aims. Your new important useful information means much to me and even more to my fellow workers. Many thanks; from everyone of us.
golden goose http://www.goldengoose-shoes.us.com
Svara steph curry shoes
3.06 Een 17 september 2021 
I wish to show my love for your kindness in support of those people who have the need for guidance on this particular area. Your very own commitment to getting the solution up and down turned out to be pretty interesting and have in every case helped somebody much like me to achieve their desired goals. Your amazing warm and friendly information entails a whole lot to me and somewhat more to my mates. Thanks a lot; from each one of us.
steph curry shoes http://www.stephcurryshoes.com
Svara kyrie irving
3.41 Een 17 september 2021 
Thank you so much for giving everyone such a superb chance to read in detail from this blog. It is usually very lovely plus packed with a great time for me and my office co-workers to visit your website nearly three times weekly to study the fresh stuff you will have. Of course, I'm also always satisfied with all the powerful points served by you. Some 2 facts in this posting are undeniably the very best we have all ever had.
kyrie irving http://www.kyrieirvingshoes.us.com
Svara kyrie irving shoes
3.41 Een 17 september 2021 
I simply desired to thank you very much once more. I am not sure the things that I would've sorted out without the actual methods provided by you about such situation. It had become a very traumatic problem in my circumstances, however , being able to view your skilled avenue you solved the issue took me to leap over delight. I am happy for your advice as well as hope that you comprehend what a powerful job you are putting in educating many people using your web site. More than likely you haven't encountered all of us.
kyrie irving shoes http://www.kyrieirving-shoes.us.com
Svara retro jordans
3.48 Een 17 september 2021 
I just wanted to construct a small remark to be able to appreciate you for some of the wonderful hints you are showing at this website. My extended internet lookup has finally been compensated with beneficial suggestions to share with my relatives. I would mention that many of us website visitors are rather blessed to dwell in a notable website with very many brilliant people with very beneficial tips. I feel really blessed to have come across the website and look forward to many more brilliant minutes reading here. Thanks a lot once again for all the details.
retro jordans http://www.jordan-retro.us.com
Svara off white
3.48 Een 17 september 2021 
I must express my passion for your kindness for individuals who should have help with the niche. Your personal dedication to getting the solution all around had been unbelievably powerful and has frequently encouraged others much like me to achieve their aims. Your personal helpful suggestions entails so much to me and much more to my office colleagues. Thanks a ton; from all of us.
off white http://www.off--white.us.com
Svara golden goose
4.24 Een 17 september 2021 
I needed to put you one little bit of note to be able to give many thanks the moment again with the gorgeous secrets you've featured on this website. This is so open-handed with you to deliver freely all that most of us could possibly have sold as an ebook to make some money on their own, notably considering that you could have tried it if you ever considered necessary. The thoughts in addition worked as a fantastic way to comprehend other individuals have the same passion really like my very own to find out more in respect of this condition. I think there are numerous more fun instances up front for those who read through your site.
golden goose http://www.golden-gooses.com
Svara yeezy 350
4.50 Een 17 september 2021 
I and my friends have been taking note of the great helpful tips located on your web site while then I had a terrible suspicion I never expressed respect to the website owner for those techniques. All of the young men are actually for this reason thrilled to learn all of them and have now unquestionably been having fun with those things. Thanks for turning out to be considerably thoughtful and for considering some decent subject matter millions of individuals are really desirous to know about. My very own honest regret for not saying thanks to you sooner.
yeezy 350 http://www.yeezy-350.us.com
Svara air jordan shoes
4.51 Een 17 september 2021 
Thanks so much for providing individuals with remarkably nice possiblity to read critical reviews from this website. It's always very awesome plus jam-packed with a good time for me personally and my office peers to visit your web site minimum 3 times per week to read the new guides you will have. Not to mention, I'm at all times contented for the great tactics you give. Certain two tips in this article are easily the most effective I have had.
air jordan shoes http://www.jordansshoes.us.org
Svara jordan shoes
4.51 Een 17 september 2021 
I and also my buddies were actually looking at the nice secrets located on your web blog then unexpectedly developed a horrible feeling I never thanked the web blog owner for those techniques. The young men became certainly warmed to learn them and have without a doubt been making the most of these things. Appreciation for genuinely simply thoughtful as well as for picking out this form of superior guides most people are really needing to learn about. Our own honest apologies for not expressing gratitude to you earlier.
jordan shoes http://www.shoesjordan.us.com
Svara supreme
4.52 Een 17 september 2021 
I would like to express my love for your kindness giving support to folks who really want help with this important subject. Your very own dedication to passing the message up and down had been astonishingly beneficial and have continuously helped ladies like me to reach their goals. The interesting useful information means a lot a person like me and much more to my colleagues. Many thanks; from all of us.
supreme http://www.supremes.us.org
Svara goyard handbags
4.53 Een 17 september 2021 
Thanks for all of your hard work on this web page. My mum take interest in making time for investigation and it's easy to understand why. My partner and i hear all of the powerful manner you deliver helpful tips and tricks by means of the web site and even strongly encourage participation from people on this matter while our own girl is without a doubt being taught a great deal. Have fun with the remaining portion of the new year. You are always doing a fantastic job.
goyard handbags http://www.goyardhandbag.com
Svara birkin bag
5.07 Een 17 september 2021 
I not to mention my pals ended up viewing the great ideas on your web blog and then at once I had a terrible feeling I never thanked the blog owner for those secrets. The men are already as a consequence happy to read through all of them and have in effect actually been using these things. I appreciate you for getting quite considerate and also for obtaining this kind of useful subject matter most people are really desperate to be informed on. My very own honest regret for not expressing gratitude to you sooner.
birkin bag http://www.hermesbirkinbags.us.com
Svara off white
5.08 Een 17 september 2021 
My husband and i felt fortunate Emmanuel managed to deal with his survey because of the ideas he made through the blog. It's not at all simplistic to simply possibly be giving out strategies that many the rest might have been selling. And we also see we need the website owner to give thanks to for this. Those illustrations you made, the straightforward site menu, the relationships you make it possible to create - it's got mostly excellent, and it's really helping our son in addition to the family believe that this idea is satisfying, and that is pretty important. Many thanks for all the pieces!
off white http://www.offwhiteoutlet.us.org
Svara pg 1
5.13 Een 17 september 2021 
I wanted to compose you a little word in order to thank you very much once again for your spectacular advice you have contributed at this time. It has been certainly extremely open-handed with people like you to provide freely all many of us could possibly have offered for sale for an ebook to earn some money for their own end, specifically seeing that you might have done it in case you considered necessary. Those concepts likewise worked like a good way to understand that some people have a similar keenness really like my very own to know more around this issue. I'm certain there are lots of more enjoyable times ahead for individuals that start reading your site.
pg 1 http://www.paulgeorgeshoes.us.com