Kundvagn
Din kundvagn är tom
Antal:
Delsumma
Moms
Leverans
Totalt
Ett fel uppstod med PayPalKlicka här för att försöka igen
FiraTack för ditt köp!Du bör få en beställningsbekräftelse från PayPal inom kort.Lämna kundvagn

CoachAgility

Arbetslivscoaching - chefer - medarbetare - team

Blogg

Homo Hierarcicus behöver påminnas om sitt ursprung

Publicerat den

14 januari 2016 av Pernilla La CorteVarför organiserar vi människor egentligen vårt arbetsliv i maktpyramider? Och är det med eller mot människans natur att organisera sig så? I december hölls en föreläsning på Historiska museet under titeln ”Ett naturligare arbetsliv”. Tre föredragshållare, författaren Lasse Berg, forskaren Christian Monö och företagsledaren Björn Lundén intog scenen med den gemensamma frågeställningen: hur uppstod jakten på status?

Christian Monö inledde med att fråga varför det skrivs så många böcker om ledarskap och inga om följarskap. Och varför alla tycks intresserade av ledarskap och att det anses fint medan följarskap anses fult. Och om det är så att vi har en bild av att ledarskap är något positivt och följarskap något negativt, hur påverkar det vårt samarbete? Mot slutet av 1900-talet fram till idag pushar vi oss själva mot det individualistiska, och vi fås att tävla mot varandra. Individfokuserade företag skapar individfokuserade medarbetare som leder till individfokuserade prestationer.

 

Om vi istället tittar bakåt i historien så har samarbete varit nyckeln till överlevnad för oss människor. Sanfolket i Kalahari, Afrika, som författaren Lasse Bergh studerat och skrivit flera böcker om, är det enda folket på jorden som inte är invandrare. Deras kultur har funnits på samma plats och överlevt i mer än 150 000 år, ända sedan vår arts begynnelse. Sanfolkets kultur är inriktad på samarbete och delande. Samlargruppen på 20-40 personer delar upp sig i jakten efter mat. Sans hela värld är inriktad på att klara upp motsättningar så fridsamt som möjligt. Konflikter löses genom samtal.

San har en lång rad kulturella mekanismer för att dela jämlikt, för att se till att alla känner sig uppskattade och får var och en att uppleva sig som en fullvärdig del av helheten. Det är mekanismer som uppmuntrar tolerans, medkänsla och den form av hjälpsamhet som gör att gruppen överlever. På samma sätt finns det en lång rad sociala normer som gör att ingens ego tillåts bli för stort för sammanhållningen, som motarbetar avund, själviskhet, översitteri och våld.

 

”Titta på oss”, säger Lasse Berg, och demonstrerar en människa med hjälp av en i publiken uppe på scenen. ”Vi kan inte slåss, vi har inga tänder, vi kan inte springa ifrån djur. Hur 17 klarar vi oss? Bara tillsammans i grupp. Vi började inte gå på två ben för att bära vapen, utan för att kunna ta med oss föda hem, och dela med oss. Väskan var en stor social uppfinning som skiljer oss från andra primater. Människor har valt och väljer att samarbeta med gemensamma mål och syften för ökade synergier.”

 

Under två miljoner år har vi i Eurasien levt i små egalitära och nomadiserade samlargrupper. Vi levde i grupper om 20-40 individer, hade inga chefer eller hövdingar över oss, hade inga formella eller tydliga regler, det rådde konsensus och jämlikhet. Ledarskapet roterade och den som var skicklig på något delade sina erfarenheter, för gruppens bästa. Visst fanns spår av våld, men innan människan började samla på sig ett överflöd fanns det ingen anledning att kriga.

 

Förändringen kom för cirka 5000 år sedan. Efter istidenblev vi alltmer bofasta. Vi bunkrade upp mat, och lagren kunde inte förflyttas hur som helst. Förmodligen gjorde vi det för att de hårda vintrarna hade gjort nomadlivet svårt vintertid. Bofastheten ledde till att större grupper bodde tillsammans. Det blev en ökad arbetsbelastning och man blev beroende av arbetskraft. Konflikterna ökade. Rikedomar kunde plundras vilket ledde till att man tvingas skydda både sina saker och sig själv mot överfall. Överheten uppstod med hövdingar och ett ämbete som gick i arv.

Den nya människan, ”Homo Hierarchicus” hade sett dagens ljus, enligt Lasse Berg.

 

”Hade man förutsett följderna hade man säkerligen förbjudit de första stegen mot domesticering, eftersom arkeologiska och etnografiska data över hela världen visar att denna övergång från jakt och samlande till jordbruk till slut gav mer arbete, lägre kroppslängd i vuxen ålder, sämre näringsstandard och mer sjukdomar. ” skriver Jared Diamond i tidskriften Nature.

 

Människor har levt i en samlarkultur som liknar sanfolkets under mycket lång tid. Vi finner i deras liv den verkliga grunden för demokrati, säger Lasse Berg. Extrem samarbetsförmåga och en drift att vara gruppen till lags, började byggas tidigt. Vårt dopaminsystem har modifierats så att jag inte bara får en lyckostöt, likt andra däggdjur, när jag hittar mat eller gör någon glad, utan också när jag ser att jag gör en annan människa glad. Spegelneuroner och funktioner som dopaminsystemkan få oss att känna en annan människas smärta som vår egen. Människosläktets samarbetsförmåga har alltså stärkts av en lång rad funktioner i hjärnan som har med empati och belöningssystem för snällhet att göra. Ställer vår medfödda natur några krav på oss?

 

Björn Lundén har ett företag med 95 anställda, Björn Lundén Information AB. Företaget har gått så långt man kan vad gäller arbetsplatsdemokrati. ”Jag gjorde ingen pyramid, för jag vet inte hur man gör”, säger Lundén. Vilket inte är hela sanningen. Det var också ett medvetet val. Björn Lundén hade läst Ricardo Semlers bok om företaget Semco, innan han startade upp sin firma för 28 år sedan, och visste med ens att det var så man skulle bygga upp ett företag, eller också inte alls.

 

I Björn Lundén Information AB, som ägnar sig åt ekonomi, juridik och skatter, går ingenting gängse till. Man har inget styrelse, inga chefer, inga arbetsbeskrivningar och inga fasta roller. De anställda sätter sina egna löner på varandra och bestämmer sin egen arbetstid. Man håller sig borta från verksamhetsplaner och budgetar och beslut tas gemensamt på personalmötena eller i arbetsgrupper. Utom det som de anställda bestämmer helt själva. Som inköp t.ex. ”Det är kränkande att man ska behöva be någon om lov om man behöver en ny dator”, säger Björn Lundén. Var och en får köpa in vad som helst till företaget utan att fråga. ”Jag äger visserligen företaget, men jag bestämmer inte ett smack”; säger Björn.

 

Björn Lundéns företag är ett exempel på flera pionjärföretag som tillämpar medarbetarmakt, eller ”teal” som det kallas i vissa sammanhang. Och det går bra. Inte bara för Björn Lundén Information AB, utan det tycks vara ett genomgående tema för de företag där man vänder på pyramiden. Karin Tenelius på Tuff Ledarskapsträning har under flera år konsultat i och till slut köpt upp företag som gått knackigt, och genom att utgå från medarbetarnas, frontpersonalens synpunkter om hur företaget borde drivas, har man vänt röda siffror till svarta.

 

Boken ”Reinventing Organizations”, av Frederic Laloux, 2014, framhåller 12 företag världen runt som oberoende av varandra startat företag utifrån samarbetsprinciper, och en upp och nedvänd pyramid, eller kanske snarare brist på pyramid. Beslut skall tas av dem som är nära verksamheten och ansvar och tillit ersätter kontroll. Det största företaget som är med i boken, energiföretaget AES har 40 000 har anställda. Det går riktigt riktigt bra för dessa företag och det är attraktiva arbetsplatser.

 

Det känns otroligt avlägset idag med idén att centralstyra ett lands ekonomi enligt kommunistiska modeller och vi vet hur det gick för de länder som försökte. Hur kommer det sig då att vi leder våra företag på med centralstyrning och tror att det är det bästa?

 

Kanske det nya ledordet skall vara samarbete, och kanske det är ett naturligare sätt för oss människor att jobba - utan hierarkier? Budskapet från historien säger att vi har allt att vinna på det.

Kategorier: Ingen

Skriv en kommentar

Hoppsan!

Oops, you forgot something.

Hoppsan!

Orden du skrev in matchar inte texten ovan. Var god försök igen.

19526 kommentarer

Svara jordan retro
5.18 Een 17 september 2021 
I precisely wanted to thank you so much all over again. I'm not certain the things I could possibly have used in the absence of the techniques revealed by you directly on such question. It had become a real horrifying case for me, however , witnessing a new specialised avenue you resolved the issue made me to cry for fulfillment. I am grateful for your support and even trust you realize what a great job your are putting in training people today all through a blog. I'm certain you haven't encountered any of us.
jordan retro http://www.jordan-retro.us.com
Svara curry 7
5.25 Een 17 september 2021 
I really wanted to write down a word in order to thank you for these amazing ways you are writing here. My time consuming internet look up has now been rewarded with excellent concept to exchange with my company. I 'd tell you that most of us website visitors are unquestionably lucky to live in a notable site with so many awesome professionals with beneficial techniques. I feel very privileged to have used the website and look forward to so many more fabulous minutes reading here. Thanks again for everything.
curry 7 http://www.curry7.us
Svara golden goose
6.01 Een 17 september 2021 
I simply desired to appreciate you once again. I am not sure the things I would've sorted out without the entire basics shown by you regarding such a subject. This has been the distressing setting in my position, nevertheless taking note of a specialised way you dealt with the issue took me to cry with delight. I'm happy for this service and pray you are aware of a powerful job you happen to be doing training most people through the use of your websites. Probably you have never encountered all of us.
golden goose http://www.goldengoose-sneakers.us
Svara yeezy
6.04 Een 17 september 2021 
I precisely had to say thanks once again. I am not sure what I would've made to happen in the absence of the solutions shared by you relating to my area. It had been the traumatic crisis for me, nevertheless noticing your professional strategy you solved it forced me to jump for joy. I'm happy for the assistance as well as believe you are aware of a great job your are carrying out educating many others by way of your blog post. I know that you have never come across all of us.
yeezy http://www.yeezy-supply.us.org
Svara yeezy 350
6.13 Een 17 september 2021 
My husband and i got quite joyous when Jordan could finish off his reports through the ideas he acquired out of the web page. It's not at all simplistic to simply happen to be giving freely things which many others may have been making money from. And now we consider we have the writer to appreciate for this. The specific explanations you have made, the easy website menu, the friendships you make it easier to create - it's got all remarkable, and it is aiding our son in addition to us feel that that idea is exciting, which is certainly very vital. Thank you for the whole thing!
yeezy 350 http://www.yeezy-350.us.com
Svara stone island
6.26 Een 17 september 2021 
I and my buddies happened to be checking the excellent secrets from your web page and the sudden I got an awful feeling I never expressed respect to the site owner for them. These guys came for that reason excited to read through all of them and have in effect truly been having fun with those things. I appreciate you for really being quite thoughtful and then for picking out some good areas millions of individuals are really needing to learn about. My personal honest regret for not expressing gratitude to you earlier.
stone island http://www.stoneislands.us
Svara kyrie 6
6.48 Een 17 september 2021 
Thanks for each of your efforts on this website. Ellie take interest in carrying out investigation and it is easy to see why. Almost all notice all about the lively form you deliver precious solutions through this website and even strongly encourage participation from visitors about this situation plus my daughter is actually starting to learn a great deal. Take pleasure in the rest of the new year. You are conducting a great job.
kyrie 6 http://www.kyrie6.org
Svara supreme clothing
7.16 Een 17 september 2021 
I simply desired to thank you very much yet again. I'm not certain the things I would've created in the absence of these solutions discussed by you over this situation. It was before an absolute difficult issue for me personally, nevertheless understanding the professional mode you solved the issue forced me to weep over joy. I am happier for your work and then expect you realize what an amazing job your are doing teaching the others thru your websites. Most probably you have never met all of us.
supreme clothing http://www.supremes-clothing.com
Svara air jordan shoes
7.16 Een 17 september 2021 
I have to point out my appreciation for your kindness for people who must have help with this important question. Your personal commitment to getting the solution all-around was astonishingly functional and has specifically empowered some individuals just like me to attain their desired goals. Your informative instruction means so much to me and further more to my office colleagues. Many thanks; from everyone of us.
air jordan shoes http://www.michaeljordanshoes.us.com
Svara lebron james shoes
7.19 Een 17 september 2021 
I want to convey my love for your generosity supporting those people who must have assistance with your niche. Your special commitment to getting the solution all over came to be incredibly effective and have without exception enabled individuals just like me to achieve their goals. Your amazing valuable publication denotes this much a person like me and especially to my peers. Thanks a lot; from each one of us.
lebron james shoes http://www.lebronjames-shoes.us.com
Svara lebron james shoes
7.19 Een 17 september 2021 
I together with my friends ended up going through the excellent tactics on the blog and suddenly came up with a terrible feeling I had not expressed respect to the web site owner for those secrets. All of the young boys are actually stimulated to read through them and have in effect truly been tapping into these things. Thank you for indeed being considerably considerate and then for figuring out varieties of extraordinary tips most people are really desirous to learn about. My sincere apologies for not saying thanks to you earlier.
lebron james shoes http://www.lebronjames.us.com
Svara ggdb
7.36 Een 17 september 2021 
I am also commenting to let you be aware of what a incredible encounter my child went through going through your blog. She picked up lots of pieces, which include what it is like to have a marvelous helping nature to let many more really easily master various complicated topics. You undoubtedly did more than my expectations. I appreciate you for giving such precious, healthy, edifying and in addition unique tips about this topic to Kate.
ggdb http://www.golden-gooses.com
Svara supreme hoodie
7.38 Een 17 september 2021 
I intended to post you one very little observation in order to thank you very much yet again on your pretty solutions you've featured in this article. This is certainly unbelievably generous with people like you to supply extensively all that a lot of folks would've distributed as an e book to earn some profit for their own end, and in particular now that you might have done it in case you considered necessary. Those tactics in addition served as a great way to be certain that most people have the same desire just like my very own to see somewhat more with respect to this matter. I'm sure there are some more pleasant occasions in the future for those who look over your blog post.
supreme hoodie http://www.supremesonline.com
Svara Teopleld
7.49 Een 17 september 2021 
buy ivermectin viagra tablets celexa citalopram price of cialis per pill tadalafil tablets in uk
Svara russell westbrook shoes
8.16 Een 17 september 2021 
I really wanted to post a quick word in order to appreciate you for these lovely hints you are writing at this website. My extended internet look up has now been compensated with reliable facts and strategies to write about with my close friends. I would suppose that many of us readers are quite blessed to dwell in a wonderful website with very many wonderful professionals with beneficial secrets. I feel pretty privileged to have encountered the website page and look forward to many more thrilling minutes reading here. Thanks again for all the details.
russell westbrook shoes http://www.russellwestbrookshoes.us
Svara yeezy
8.22 Een 17 september 2021 
I want to show some thanks to the writer just for bailing me out of such a trouble. As a result of exploring through the the web and meeting ideas that were not powerful, I assumed my life was done. Existing minus the solutions to the difficulties you have resolved by way of your good post is a crucial case, as well as the kind which might have badly affected my entire career if I hadn't noticed your web blog. Your primary mastery and kindness in handling all the pieces was useful. I am not sure what I would've done if I hadn't come upon such a stuff like this. It's possible to at this point look ahead to my future. Thanks very much for the expert and amazing guide. I won't be reluctant to endorse your web blog to any individual who requires guidelines on this issue.
yeezy http://www.yeezy350s.com
Svara jordan 13
8.33 Een 17 september 2021 
I would like to get across my affection for your generosity for men who actually need assistance with this one idea. Your special dedication to passing the solution along was certainly beneficial and have constantly helped workers just like me to reach their ambitions. Your new informative guideline entails much a person like me and still more to my office colleagues. Thank you; from each one of us.
jordan 13 http://www.jordan13.us.com
Svara chrome hearts
8.46 Een 17 september 2021 
Thanks a lot for providing individuals with remarkably nice possiblity to read critical reviews from this site. It really is very pleasurable and jam-packed with a lot of fun for me and my office colleagues to search your blog on the least 3 times weekly to find out the fresh stuff you have got. And lastly, I'm also certainly satisfied for the gorgeous creative concepts served by you. Selected 1 facts in this article are rather the most beneficial we've ever had.
chrome hearts http://www.chromehearts.com.co
Svara chrome hearts
8.53 Een 17 september 2021 
I simply desired to thank you so much all over again. I am not sure what I could possibly have carried out in the absence of those suggestions contributed by you directly on such field. It was an absolute difficult setting in my position, but discovering a skilled manner you resolved the issue made me to jump over gladness. I am just thankful for the work and then believe you really know what a powerful job you're providing teaching some other people through your blog. I am certain you haven't encountered all of us.
chrome hearts http://www.chromehearts.com.co
Svara curry 6 shoes
8.55 Een 17 september 2021 
I'm commenting to make you know what a wonderful encounter my cousin's daughter encountered going through yuor web blog. She discovered some details, with the inclusion of how it is like to possess an awesome giving mindset to make the mediocre ones effortlessly master chosen tortuous things. You truly exceeded people's expected results. Thank you for giving those warm and helpful, trusted, informative and as well as cool guidance on that topic to Gloria.
curry 6 shoes http://www.curry6.net