Kundvagn
Din kundvagn är tom
Antal:
Delsumma
Moms
Leverans
Totalt
Ett fel uppstod med PayPalKlicka här för att försöka igen
FiraTack för ditt köp!Du bör få en beställningsbekräftelse från PayPal inom kort.Lämna kundvagn

CoachAgility

Arbetslivscoaching - chefer - medarbetare - team

Blogg

Homo Hierarcicus behöver påminnas om sitt ursprung

Publicerat den

14 januari 2016 av Pernilla La CorteVarför organiserar vi människor egentligen vårt arbetsliv i maktpyramider? Och är det med eller mot människans natur att organisera sig så? I december hölls en föreläsning på Historiska museet under titeln ”Ett naturligare arbetsliv”. Tre föredragshållare, författaren Lasse Berg, forskaren Christian Monö och företagsledaren Björn Lundén intog scenen med den gemensamma frågeställningen: hur uppstod jakten på status?

Christian Monö inledde med att fråga varför det skrivs så många böcker om ledarskap och inga om följarskap. Och varför alla tycks intresserade av ledarskap och att det anses fint medan följarskap anses fult. Och om det är så att vi har en bild av att ledarskap är något positivt och följarskap något negativt, hur påverkar det vårt samarbete? Mot slutet av 1900-talet fram till idag pushar vi oss själva mot det individualistiska, och vi fås att tävla mot varandra. Individfokuserade företag skapar individfokuserade medarbetare som leder till individfokuserade prestationer.

 

Om vi istället tittar bakåt i historien så har samarbete varit nyckeln till överlevnad för oss människor. Sanfolket i Kalahari, Afrika, som författaren Lasse Bergh studerat och skrivit flera böcker om, är det enda folket på jorden som inte är invandrare. Deras kultur har funnits på samma plats och överlevt i mer än 150 000 år, ända sedan vår arts begynnelse. Sanfolkets kultur är inriktad på samarbete och delande. Samlargruppen på 20-40 personer delar upp sig i jakten efter mat. Sans hela värld är inriktad på att klara upp motsättningar så fridsamt som möjligt. Konflikter löses genom samtal.

San har en lång rad kulturella mekanismer för att dela jämlikt, för att se till att alla känner sig uppskattade och får var och en att uppleva sig som en fullvärdig del av helheten. Det är mekanismer som uppmuntrar tolerans, medkänsla och den form av hjälpsamhet som gör att gruppen överlever. På samma sätt finns det en lång rad sociala normer som gör att ingens ego tillåts bli för stort för sammanhållningen, som motarbetar avund, själviskhet, översitteri och våld.

 

”Titta på oss”, säger Lasse Berg, och demonstrerar en människa med hjälp av en i publiken uppe på scenen. ”Vi kan inte slåss, vi har inga tänder, vi kan inte springa ifrån djur. Hur 17 klarar vi oss? Bara tillsammans i grupp. Vi började inte gå på två ben för att bära vapen, utan för att kunna ta med oss föda hem, och dela med oss. Väskan var en stor social uppfinning som skiljer oss från andra primater. Människor har valt och väljer att samarbeta med gemensamma mål och syften för ökade synergier.”

 

Under två miljoner år har vi i Eurasien levt i små egalitära och nomadiserade samlargrupper. Vi levde i grupper om 20-40 individer, hade inga chefer eller hövdingar över oss, hade inga formella eller tydliga regler, det rådde konsensus och jämlikhet. Ledarskapet roterade och den som var skicklig på något delade sina erfarenheter, för gruppens bästa. Visst fanns spår av våld, men innan människan började samla på sig ett överflöd fanns det ingen anledning att kriga.

 

Förändringen kom för cirka 5000 år sedan. Efter istidenblev vi alltmer bofasta. Vi bunkrade upp mat, och lagren kunde inte förflyttas hur som helst. Förmodligen gjorde vi det för att de hårda vintrarna hade gjort nomadlivet svårt vintertid. Bofastheten ledde till att större grupper bodde tillsammans. Det blev en ökad arbetsbelastning och man blev beroende av arbetskraft. Konflikterna ökade. Rikedomar kunde plundras vilket ledde till att man tvingas skydda både sina saker och sig själv mot överfall. Överheten uppstod med hövdingar och ett ämbete som gick i arv.

Den nya människan, ”Homo Hierarchicus” hade sett dagens ljus, enligt Lasse Berg.

 

”Hade man förutsett följderna hade man säkerligen förbjudit de första stegen mot domesticering, eftersom arkeologiska och etnografiska data över hela världen visar att denna övergång från jakt och samlande till jordbruk till slut gav mer arbete, lägre kroppslängd i vuxen ålder, sämre näringsstandard och mer sjukdomar. ” skriver Jared Diamond i tidskriften Nature.

 

Människor har levt i en samlarkultur som liknar sanfolkets under mycket lång tid. Vi finner i deras liv den verkliga grunden för demokrati, säger Lasse Berg. Extrem samarbetsförmåga och en drift att vara gruppen till lags, började byggas tidigt. Vårt dopaminsystem har modifierats så att jag inte bara får en lyckostöt, likt andra däggdjur, när jag hittar mat eller gör någon glad, utan också när jag ser att jag gör en annan människa glad. Spegelneuroner och funktioner som dopaminsystemkan få oss att känna en annan människas smärta som vår egen. Människosläktets samarbetsförmåga har alltså stärkts av en lång rad funktioner i hjärnan som har med empati och belöningssystem för snällhet att göra. Ställer vår medfödda natur några krav på oss?

 

Björn Lundén har ett företag med 95 anställda, Björn Lundén Information AB. Företaget har gått så långt man kan vad gäller arbetsplatsdemokrati. ”Jag gjorde ingen pyramid, för jag vet inte hur man gör”, säger Lundén. Vilket inte är hela sanningen. Det var också ett medvetet val. Björn Lundén hade läst Ricardo Semlers bok om företaget Semco, innan han startade upp sin firma för 28 år sedan, och visste med ens att det var så man skulle bygga upp ett företag, eller också inte alls.

 

I Björn Lundén Information AB, som ägnar sig åt ekonomi, juridik och skatter, går ingenting gängse till. Man har inget styrelse, inga chefer, inga arbetsbeskrivningar och inga fasta roller. De anställda sätter sina egna löner på varandra och bestämmer sin egen arbetstid. Man håller sig borta från verksamhetsplaner och budgetar och beslut tas gemensamt på personalmötena eller i arbetsgrupper. Utom det som de anställda bestämmer helt själva. Som inköp t.ex. ”Det är kränkande att man ska behöva be någon om lov om man behöver en ny dator”, säger Björn Lundén. Var och en får köpa in vad som helst till företaget utan att fråga. ”Jag äger visserligen företaget, men jag bestämmer inte ett smack”; säger Björn.

 

Björn Lundéns företag är ett exempel på flera pionjärföretag som tillämpar medarbetarmakt, eller ”teal” som det kallas i vissa sammanhang. Och det går bra. Inte bara för Björn Lundén Information AB, utan det tycks vara ett genomgående tema för de företag där man vänder på pyramiden. Karin Tenelius på Tuff Ledarskapsträning har under flera år konsultat i och till slut köpt upp företag som gått knackigt, och genom att utgå från medarbetarnas, frontpersonalens synpunkter om hur företaget borde drivas, har man vänt röda siffror till svarta.

 

Boken ”Reinventing Organizations”, av Frederic Laloux, 2014, framhåller 12 företag världen runt som oberoende av varandra startat företag utifrån samarbetsprinciper, och en upp och nedvänd pyramid, eller kanske snarare brist på pyramid. Beslut skall tas av dem som är nära verksamheten och ansvar och tillit ersätter kontroll. Det största företaget som är med i boken, energiföretaget AES har 40 000 har anställda. Det går riktigt riktigt bra för dessa företag och det är attraktiva arbetsplatser.

 

Det känns otroligt avlägset idag med idén att centralstyra ett lands ekonomi enligt kommunistiska modeller och vi vet hur det gick för de länder som försökte. Hur kommer det sig då att vi leder våra företag på med centralstyrning och tror att det är det bästa?

 

Kanske det nya ledordet skall vara samarbete, och kanske det är ett naturligare sätt för oss människor att jobba - utan hierarkier? Budskapet från historien säger att vi har allt att vinna på det.

Kategorier: Ingen

Skriv en kommentar

Hoppsan!

Oops, you forgot something.

Hoppsan!

Orden du skrev in matchar inte texten ovan. Var god försök igen.

29557 kommentarer

Svara stone island
9.19 Een 17 september 2021 
I have to show thanks to this writer for bailing me out of this instance. As a result of looking through the the net and coming across tips that were not helpful, I was thinking my entire life was over. Living minus the answers to the issues you've fixed as a result of the website is a crucial case, as well as those that could have negatively damaged my career if I hadn't come across your website. That skills and kindness in playing with the whole lot was precious. I'm not sure what I would have done if I hadn't come upon such a subject like this. It's possible to now look forward to my future. Thanks a lot very much for the impressive and effective guide. I will not be reluctant to suggest your web site to any person who desires guide about this matter.
stone island http://www.stoneislands.us
Svara bape
9.43 Een 17 september 2021 
Thanks for every one of your hard work on this web site. My mom delights in making time for investigation and it's simple to grasp why. Most people hear all relating to the lively form you create priceless tips and hints through the web blog and recommend participation from other individuals about this concept while my daughter is always starting to learn a lot of things. Enjoy the rest of the new year. You are always doing a very good job.
bape http://www.bapehoodie.us
Svara hermes birkin bag
9.44 Een 17 september 2021 
I not to mention my guys were reviewing the excellent key points on your website and quickly I got an awful feeling I had not expressed respect to the blog owner for them. These men came consequently passionate to learn all of them and have truly been loving those things. We appreciate you turning out to be quite considerate as well as for pick out this form of notable resources millions of individuals are really eager to be informed on. Our own honest apologies for not expressing appreciation to earlier.
hermes birkin bag http://www.hermesbirkins.com
Svara air jordan
10.12 Een 17 september 2021 
Needed to write you this little bit of word just to say thanks a lot the moment again on your nice things you've contributed here. This is wonderfully open-handed of you to make easily all that a number of people could possibly have marketed for an electronic book in making some dough for themselves, most importantly considering that you might have tried it in case you considered necessary. These tactics as well acted to provide a easy way to be aware that other people online have the identical zeal really like my own to realize a lot more with regard to this issue. I am sure there are numerous more pleasant periods up front for those who find out your site.
air jordan http://www.jordanstoreonline.com
Svara golden goose shoes
10.19 Een 17 september 2021 
Thank you for all your hard work on this web site. My daughter really likes getting into internet research and it's really easy to understand why. Most people hear all about the dynamic mode you produce effective suggestions by means of this website and as well as inspire contribution from visitors on the area of interest plus our favorite girl is actually being taught a lot of things. Enjoy the rest of the new year. You are doing a really good job.
golden goose shoes http://www.goldengoosesneakers.us.org
Svara kevin durant shoes
10.27 Een 17 september 2021 
I precisely wished to say thanks yet again. I'm not certain the things that I could possibly have worked on without those solutions documented by you regarding that field. It absolutely was an absolute challenging scenario in my circumstances, but finding out a expert form you handled the issue took me to leap over contentment. Now i'm thankful for the assistance and in addition sincerely hope you comprehend what a great job that you're getting into training some other people thru your site. I'm certain you have never met any of us.
kevin durant shoes http://www.kevindurant-shoes.us.com
Svara kobe basketball shoes
11.07 Een 17 september 2021 
I needed to draft you one little observation just to thank you so much as before for those stunning concepts you've provided at this time. This has been particularly generous of people like you to convey publicly what exactly many of us would've made available as an ebook to get some profit for their own end, primarily given that you might have done it in the event you wanted. Those pointers additionally worked to become fantastic way to fully grasp someone else have a similar dreams much like my personal own to find out whole lot more on the topic of this condition. Certainly there are numerous more fun periods ahead for individuals who browse through your blog post.
kobe basketball shoes http://www.kobebasketballshoes.net
Svara lebron 18
11.14 Een 17 september 2021 
I simply wanted to write a brief word so as to appreciate you for some of the pleasant strategies you are giving out on this site. My prolonged internet investigation has finally been recognized with awesome knowledge to write about with my classmates and friends. I 'd admit that most of us visitors actually are really lucky to be in a useful place with very many awesome people with very helpful tricks. I feel extremely blessed to have seen the web pages and look forward to many more brilliant minutes reading here. Thanks once again for everything.
lebron 18 http://www.lebron18.net
Svara curry 6
11.25 Een 17 september 2021 
I have to point out my affection for your kind-heartedness in support of people who really need assistance with in this matter. Your very own commitment to passing the message up and down turned out to be particularly important and has regularly permitted regular people much like me to arrive at their pursuits. Your new warm and friendly useful information means much a person like me and especially to my fellow workers. Thanks a lot; from all of us.
curry 6 http://www.curry-6.us
Svara bape clothing
11.25 Een 17 september 2021 
I would like to point out my appreciation for your kind-heartedness in support of all those that really need help on your field. Your personal commitment to passing the message all through had become wonderfully powerful and have constantly helped associates like me to achieve their endeavors. Your informative report indicates a whole lot a person like me and much more to my office workers. Thanks a lot; from everyone of us.
bape clothing http://www.bape-clothing.us
Svara supreme sweatshirt
13.11 Een 17 september 2021 
Thank you a lot for providing individuals with such a superb possiblity to discover important secrets from this website. It is usually so fantastic and also stuffed with a good time for me and my office mates to search your site more than three times in one week to study the latest stuff you have got. Of course, I'm just certainly astounded with the astonishing points served by you. Certain 1 areas in this post are particularly the most beneficial we have had.
supreme sweatshirt http://www.supremeshirt.us.com
Svara yeezy 500 blush
13.57 Een 17 september 2021 
I have to express my affection for your generosity supporting persons who have the need for help on in this issue. Your very own commitment to passing the message along turned out to be definitely advantageous and have regularly helped workers like me to achieve their objectives. Your new helpful useful information means a lot to me and additionally to my mates. Best wishes; from all of us.
yeezy 500 blush http://www.yeezy-500.us.com
Svara chrome hearts online store
14.13 Een 17 september 2021 
I want to express my affection for your kind-heartedness for women who need guidance on this area of interest. Your very own commitment to passing the solution along appears to be wonderfully functional and has consistently encouraged workers like me to attain their objectives. Your amazing useful tips and hints signifies a lot a person like me and still more to my fellow workers. Regards; from each one of us.
chrome hearts online store http://www.chromeheartstoreonline.com
Svara moncler coat
14.58 Een 17 september 2021 
I precisely desired to thank you so much again. I am not sure the things I would've accomplished in the absence of those solutions provided by you on such subject matter. This was a very hard condition in my view, but spending time with a expert mode you managed the issue took me to leap over contentment. I'm grateful for this service and then hope you realize what a great job you have been putting in educating most people through your blog. I am certain you haven't encountered all of us.
moncler coat http://www.monclercoat.us.com
Svara kd 12
15.00 Een 17 september 2021 
I precisely had to thank you very much all over again. I am not sure the things that I would've tried without the information discussed by you on such a situation. This was an absolute frightening crisis in my circumstances, but witnessing your specialised fashion you treated the issue took me to cry over contentment. Extremely happy for this help and thus hope that you recognize what an amazing job that you are carrying out educating the others through your webblog. More than likely you haven't met all of us.
kd 12 http://www.kd12.us.com
Svara curry shoes
15.03 Een 17 september 2021 
I needed to draft you that tiny remark just to thank you very much over again for these pleasing solutions you have documented in this article. It was shockingly generous with people like you to deliver freely all a number of us could have offered for sale for an ebook to help with making some bucks for themselves, specifically considering the fact that you might well have tried it in case you decided. Those things as well worked to be a great way to fully grasp most people have the same dreams the same as mine to know somewhat more on the topic of this problem. I believe there are some more pleasurable periods up front for folks who read your blog.
curry shoes http://www.curry-6.us
Svara supreme clothing
15.08 Een 17 september 2021 
Thanks a lot for providing individuals with remarkably pleasant possiblity to read critical reviews from this site. It really is so fantastic plus packed with a great time for me personally and my office colleagues to visit your web site more than three times every week to read through the fresh issues you have got. And definitely, we're usually fascinated with your outstanding inspiring ideas you give. Certain 3 facts on this page are easily the most beneficial we have had.
supreme clothing http://www.supremeclothingsstore.com
Svara birkin bag
15.20 Een 17 september 2021 
I together with my guys came studying the excellent key points from your site and all of the sudden came up with a horrible suspicion I never thanked the web blog owner for those strategies. All the people were definitely totally excited to read them and have in effect surely been loving these things. I appreciate you for genuinely indeed thoughtful and also for utilizing these kinds of perfect useful guides millions of individuals are really desirous to be aware of. My personal honest apologies for not saying thanks to you sooner.
birkin bag http://www.birkinbag.us.com
Svara jordan retro
15.20 Een 17 september 2021 
Needed to draft you one little remark so as to say thank you yet again with the awesome views you've contributed at this time. This is quite shockingly generous of people like you to present unhampered precisely what a lot of people could have sold as an e book to generate some cash for themselves, mostly now that you might have done it in the event you decided. These concepts additionally served like the good way to fully grasp that other individuals have a similar interest similar to mine to know very much more when it comes to this condition. Certainly there are some more pleasurable sessions up front for folks who see your website.
jordan retro http://www.retro-jordans.us.com
Svara curry shoes
15.20 Een 17 september 2021 
I enjoy you because of all of your hard work on this web page. Debby takes pleasure in getting into internet research and it is obvious why. All of us notice all concerning the dynamic means you present both useful and interesting tips and tricks by means of the web site and even strongly encourage contribution from visitors on this content while our princess is certainly understanding a whole lot. Take pleasure in the rest of the new year. Your carrying out a superb job.
curry shoes http://www.curryshoes.us.com