Kundvagn
Din kundvagn är tom
Antal:
Delsumma
Moms
Leverans
Totalt
Ett fel uppstod med PayPalKlicka här för att försöka igen
FiraTack för ditt köp!Du bör få en beställningsbekräftelse från PayPal inom kort.Lämna kundvagn

CoachAgility

Arbetslivscoaching - chefer - medarbetare - team

Blogg

Homo Hierarcicus behöver påminnas om sitt ursprung

Publicerat den

14 januari 2016 av Pernilla La CorteVarför organiserar vi människor egentligen vårt arbetsliv i maktpyramider? Och är det med eller mot människans natur att organisera sig så? I december hölls en föreläsning på Historiska museet under titeln ”Ett naturligare arbetsliv”. Tre föredragshållare, författaren Lasse Berg, forskaren Christian Monö och företagsledaren Björn Lundén intog scenen med den gemensamma frågeställningen: hur uppstod jakten på status?

Christian Monö inledde med att fråga varför det skrivs så många böcker om ledarskap och inga om följarskap. Och varför alla tycks intresserade av ledarskap och att det anses fint medan följarskap anses fult. Och om det är så att vi har en bild av att ledarskap är något positivt och följarskap något negativt, hur påverkar det vårt samarbete? Mot slutet av 1900-talet fram till idag pushar vi oss själva mot det individualistiska, och vi fås att tävla mot varandra. Individfokuserade företag skapar individfokuserade medarbetare som leder till individfokuserade prestationer.

 

Om vi istället tittar bakåt i historien så har samarbete varit nyckeln till överlevnad för oss människor. Sanfolket i Kalahari, Afrika, som författaren Lasse Bergh studerat och skrivit flera böcker om, är det enda folket på jorden som inte är invandrare. Deras kultur har funnits på samma plats och överlevt i mer än 150 000 år, ända sedan vår arts begynnelse. Sanfolkets kultur är inriktad på samarbete och delande. Samlargruppen på 20-40 personer delar upp sig i jakten efter mat. Sans hela värld är inriktad på att klara upp motsättningar så fridsamt som möjligt. Konflikter löses genom samtal.

San har en lång rad kulturella mekanismer för att dela jämlikt, för att se till att alla känner sig uppskattade och får var och en att uppleva sig som en fullvärdig del av helheten. Det är mekanismer som uppmuntrar tolerans, medkänsla och den form av hjälpsamhet som gör att gruppen överlever. På samma sätt finns det en lång rad sociala normer som gör att ingens ego tillåts bli för stort för sammanhållningen, som motarbetar avund, själviskhet, översitteri och våld.

 

”Titta på oss”, säger Lasse Berg, och demonstrerar en människa med hjälp av en i publiken uppe på scenen. ”Vi kan inte slåss, vi har inga tänder, vi kan inte springa ifrån djur. Hur 17 klarar vi oss? Bara tillsammans i grupp. Vi började inte gå på två ben för att bära vapen, utan för att kunna ta med oss föda hem, och dela med oss. Väskan var en stor social uppfinning som skiljer oss från andra primater. Människor har valt och väljer att samarbeta med gemensamma mål och syften för ökade synergier.”

 

Under två miljoner år har vi i Eurasien levt i små egalitära och nomadiserade samlargrupper. Vi levde i grupper om 20-40 individer, hade inga chefer eller hövdingar över oss, hade inga formella eller tydliga regler, det rådde konsensus och jämlikhet. Ledarskapet roterade och den som var skicklig på något delade sina erfarenheter, för gruppens bästa. Visst fanns spår av våld, men innan människan började samla på sig ett överflöd fanns det ingen anledning att kriga.

 

Förändringen kom för cirka 5000 år sedan. Efter istidenblev vi alltmer bofasta. Vi bunkrade upp mat, och lagren kunde inte förflyttas hur som helst. Förmodligen gjorde vi det för att de hårda vintrarna hade gjort nomadlivet svårt vintertid. Bofastheten ledde till att större grupper bodde tillsammans. Det blev en ökad arbetsbelastning och man blev beroende av arbetskraft. Konflikterna ökade. Rikedomar kunde plundras vilket ledde till att man tvingas skydda både sina saker och sig själv mot överfall. Överheten uppstod med hövdingar och ett ämbete som gick i arv.

Den nya människan, ”Homo Hierarchicus” hade sett dagens ljus, enligt Lasse Berg.

 

”Hade man förutsett följderna hade man säkerligen förbjudit de första stegen mot domesticering, eftersom arkeologiska och etnografiska data över hela världen visar att denna övergång från jakt och samlande till jordbruk till slut gav mer arbete, lägre kroppslängd i vuxen ålder, sämre näringsstandard och mer sjukdomar. ” skriver Jared Diamond i tidskriften Nature.

 

Människor har levt i en samlarkultur som liknar sanfolkets under mycket lång tid. Vi finner i deras liv den verkliga grunden för demokrati, säger Lasse Berg. Extrem samarbetsförmåga och en drift att vara gruppen till lags, började byggas tidigt. Vårt dopaminsystem har modifierats så att jag inte bara får en lyckostöt, likt andra däggdjur, när jag hittar mat eller gör någon glad, utan också när jag ser att jag gör en annan människa glad. Spegelneuroner och funktioner som dopaminsystemkan få oss att känna en annan människas smärta som vår egen. Människosläktets samarbetsförmåga har alltså stärkts av en lång rad funktioner i hjärnan som har med empati och belöningssystem för snällhet att göra. Ställer vår medfödda natur några krav på oss?

 

Björn Lundén har ett företag med 95 anställda, Björn Lundén Information AB. Företaget har gått så långt man kan vad gäller arbetsplatsdemokrati. ”Jag gjorde ingen pyramid, för jag vet inte hur man gör”, säger Lundén. Vilket inte är hela sanningen. Det var också ett medvetet val. Björn Lundén hade läst Ricardo Semlers bok om företaget Semco, innan han startade upp sin firma för 28 år sedan, och visste med ens att det var så man skulle bygga upp ett företag, eller också inte alls.

 

I Björn Lundén Information AB, som ägnar sig åt ekonomi, juridik och skatter, går ingenting gängse till. Man har inget styrelse, inga chefer, inga arbetsbeskrivningar och inga fasta roller. De anställda sätter sina egna löner på varandra och bestämmer sin egen arbetstid. Man håller sig borta från verksamhetsplaner och budgetar och beslut tas gemensamt på personalmötena eller i arbetsgrupper. Utom det som de anställda bestämmer helt själva. Som inköp t.ex. ”Det är kränkande att man ska behöva be någon om lov om man behöver en ny dator”, säger Björn Lundén. Var och en får köpa in vad som helst till företaget utan att fråga. ”Jag äger visserligen företaget, men jag bestämmer inte ett smack”; säger Björn.

 

Björn Lundéns företag är ett exempel på flera pionjärföretag som tillämpar medarbetarmakt, eller ”teal” som det kallas i vissa sammanhang. Och det går bra. Inte bara för Björn Lundén Information AB, utan det tycks vara ett genomgående tema för de företag där man vänder på pyramiden. Karin Tenelius på Tuff Ledarskapsträning har under flera år konsultat i och till slut köpt upp företag som gått knackigt, och genom att utgå från medarbetarnas, frontpersonalens synpunkter om hur företaget borde drivas, har man vänt röda siffror till svarta.

 

Boken ”Reinventing Organizations”, av Frederic Laloux, 2014, framhåller 12 företag världen runt som oberoende av varandra startat företag utifrån samarbetsprinciper, och en upp och nedvänd pyramid, eller kanske snarare brist på pyramid. Beslut skall tas av dem som är nära verksamheten och ansvar och tillit ersätter kontroll. Det största företaget som är med i boken, energiföretaget AES har 40 000 har anställda. Det går riktigt riktigt bra för dessa företag och det är attraktiva arbetsplatser.

 

Det känns otroligt avlägset idag med idén att centralstyra ett lands ekonomi enligt kommunistiska modeller och vi vet hur det gick för de länder som försökte. Hur kommer det sig då att vi leder våra företag på med centralstyrning och tror att det är det bästa?

 

Kanske det nya ledordet skall vara samarbete, och kanske det är ett naturligare sätt för oss människor att jobba - utan hierarkier? Budskapet från historien säger att vi har allt att vinna på det.

Kategorier: Ingen

Skriv en kommentar

Hoppsan!

Oops, you forgot something.

Hoppsan!

Orden du skrev in matchar inte texten ovan. Var god försök igen.

19545 kommentarer

Svara supreme clothing
2.33 Een 22 oktober 2021 
I just wanted to write down a small note to be able to express gratitude to you for the remarkable suggestions you are giving here. My time consuming internet lookup has now been honored with professional tips to share with my friends and family. I would assert that most of us site visitors actually are really endowed to exist in a decent site with very many lovely people with valuable ideas. I feel truly lucky to have encountered your web site and look forward to really more fabulous minutes reading here. Thanks again for everything.
supreme clothing http://www.supreme-clothings.us.com
Svara birkin bag
2.37 Een 22 oktober 2021 
Thanks for your whole efforts on this blog. Debby takes pleasure in making time for investigation and it's really easy to see why. My spouse and i know all concerning the compelling way you convey great tips and hints via the web site and even inspire participation from some others on this matter so my girl is without a doubt becoming educated a lot of things. Have fun with the remaining portion of the new year. You're doing a powerful job.
birkin bag http://www.hermesbirkins.com
Svara golden goose outlet
2.50 Een 22 oktober 2021 
I precisely wished to thank you very much yet again. I'm not certain the things that I could possibly have used in the absence of the secrets documented by you on this topic. Completely was a very frustrating matter in my circumstances, but encountering your expert avenue you treated it took me to leap with contentment. Now i'm thankful for this information and even trust you find out what an amazing job you were undertaking teaching people today by way of your site. Most likely you haven't met all of us.
golden goose outlet http://www.goldengooseofficial.com
Svara yeezy
2.59 Een 22 oktober 2021 
I intended to create you that bit of observation just to thank you very much the moment again over the wonderful views you have featured in this article. It's quite strangely generous with you in giving unhampered what exactly many individuals might have offered for an electronic book to generate some dough for themselves, notably seeing that you might well have tried it if you ever desired. These strategies also served as the easy way to understand that other individuals have the same passion just like my own to understand way more in terms of this problem. Certainly there are numerous more pleasant times up front for individuals who read carefully your blog.
yeezy http://www.yeezy-supply.us.org
Svara golden goose outlet
3.31 Een 22 oktober 2021 
My wife and i have been absolutely delighted John could round up his investigations by way of the precious recommendations he grabbed from your own web page. It is now and again perplexing to just happen to be freely giving tips and tricks which often people today have been making money from. So we discover we need you to give thanks to for that. Those explanations you made, the straightforward website menu, the relationships your site help to instill - it is everything spectacular, and it's really making our son and our family reason why that subject is awesome, and that's truly indispensable. Thanks for all the pieces!
golden goose outlet http://www.goldengoose-outlet.us.com
Svara ggdb
3.33 Een 22 oktober 2021 
I'm also writing to let you understand what a useful encounter my princess enjoyed going through your web page. She realized some issues, which included what it's like to possess an ideal giving mindset to let certain people with ease completely grasp various complex topics. You truly exceeded our desires. Thank you for presenting those precious, healthy, educational and even fun guidance on that topic to Sandra.
ggdb http://www.golden-gooses.com
Svara chrome hearts
3.53 Een 22 oktober 2021 
Thanks for your whole hard work on this site. Betty loves managing investigation and it's easy to understand why. Many of us know all concerning the dynamic medium you convey valuable items by means of this blog and therefore boost response from website visitors on the subject then our own girl is truly being taught so much. Take pleasure in the remaining portion of the year. Your carrying out a terrific job.
chrome hearts http://www.chromehearts.com.co
Svara moncler jacket
4.18 Een 22 oktober 2021 
I have to point out my admiration for your kindness in support of persons that have the need for help with the area. Your personal commitment to passing the solution across came to be quite effective and has encouraged those like me to attain their ambitions. This insightful guidelines indicates a lot to me and far more to my peers. Thanks a ton; from each one of us.
moncler jacket http://www.monclersoutletstore.com
Svara supreme hoodie
4.46 Een 22 oktober 2021 
I must voice my passion for your kind-heartedness in support of folks who absolutely need assistance with the matter. Your real dedication to getting the message along has been amazingly interesting and have consistently permitted ladies like me to attain their objectives. Your entire important hints and tips means so much to me and additionally to my mates. With thanks; from all of us.
supreme hoodie http://www.supremeclothings.us.com
Svara supreme new york
5.17 Een 22 oktober 2021 
I'm writing to make you be aware of what a perfect discovery my wife's princess enjoyed visiting your site. She came to find numerous pieces, not to mention how it is like to possess an amazing giving style to have most people effortlessly gain knowledge of some very confusing subject areas. You undoubtedly surpassed readers' expectations. Thanks for imparting such warm and friendly, safe, explanatory and easy thoughts on this topic to Gloria.
supreme new york http://www.supremenewyork.us.com
Svara golden goose outlet
5.45 Een 22 oktober 2021 
Thanks a lot for providing individuals with an extraordinarily nice chance to discover important secrets from this website. It is usually so cool plus full of fun for me personally and my office acquaintances to search the blog minimum 3 times every week to study the new stuff you will have. And indeed, I'm just actually contented for the amazing information served by you. Selected 4 tips in this posting are really the most effective we've ever had.
golden goose outlet http://www.goldengooseoutletonline.us.com
Svara curry 8
5.54 Een 22 oktober 2021 
Thank you so much for giving everyone an extremely special opportunity to read from this website. It's usually so nice and also stuffed with fun for me and my office acquaintances to search your site on the least thrice every week to find out the newest secrets you have got. And definitely, I am also usually astounded for the eye-popping tips and hints you give. Selected 3 tips on this page are unquestionably the most suitable I've had.
curry 8 http://www.curry8.us
Svara supreme
6.23 Een 22 oktober 2021 
My spouse and i have been absolutely fortunate when Peter managed to carry out his investigation by way of the precious recommendations he made through the site. It's not at all simplistic just to be giving freely information which often people might have been trying to sell. We really see we now have the writer to give thanks to for that. The illustrations you've made, the easy blog navigation, the friendships your site give support to create - it is everything powerful, and it's really letting our son and us know that the idea is amusing, which is quite vital. Thanks for all!
supreme http://www.supreme.us.org
Svara yeezy supply
6.25 Een 22 oktober 2021 
I definitely wanted to post a brief remark in order to thank you for those pleasant instructions you are giving out at this website. My time intensive internet research has now been rewarded with good ideas to write about with my company. I 'd repeat that most of us visitors are very fortunate to be in a decent place with so many marvellous individuals with valuable hints. I feel pretty fortunate to have seen the webpage and look forward to tons of more enjoyable minutes reading here. Thanks a lot once more for a lot of things.
yeezy supply http://www.supplyyeezys.com
Svara golden goose
6.27 Een 22 oktober 2021 
Thank you so much for giving everyone remarkably wonderful possiblity to check tips from this web site. It's always so ideal and also stuffed with a good time for me and my office acquaintances to visit your web site more than three times in a week to see the newest guidance you will have. Of course, I am just actually impressed with the dazzling ideas served by you. Some 3 points on this page are easily the most suitable I have had.
golden goose http://www.goldengoose-shoes.us.com
Svara off white nike
6.54 Een 22 oktober 2021 
My wife and i have been glad that Albert could do his research with the ideas he received from your web site. It is now and again perplexing to simply continually be handing out tricks which other folks have been making money from. We know we've got the website owner to give thanks to for this. The specific illustrations you have made, the easy website menu, the relationships you can help foster - it's got many unbelievable, and it's assisting our son and the family recognize that the concept is interesting, which is certainly exceptionally serious. Many thanks for the whole lot!
off white nike http://www.offwhite.us.com
Svara lebron 18
6.55 Een 22 oktober 2021 
I intended to write you the tiny word to help say thanks as before over the striking pointers you have featured on this page. It is simply strangely generous with you to convey unreservedly all a few individuals might have advertised for an electronic book to earn some cash on their own, notably seeing that you might have tried it if you ever wanted. The smart ideas also acted as the easy way to understand that the rest have a similar interest just like my very own to grasp good deal more regarding this matter. I think there are numerous more enjoyable sessions ahead for folks who go through your blog.
lebron 18 http://www.lebron18shoes.us
Svara lebron james shoes
7.10 Een 22 oktober 2021 
I enjoy you because of all your valuable work on this blog. Kim loves doing investigation and it's obvious why. Almost all know all of the compelling ways you produce very useful thoughts on the website and as well boost contribution from the others on the situation plus our daughter is always studying a lot of things. Have fun with the remaining portion of the year. You are always doing a superb job.
lebron james shoes http://www.lebron18.net
Svara curry shoes
7.27 Een 22 oktober 2021 
I am also commenting to make you understand of the incredible experience our child undergone reading your blog. She came to understand a wide variety of details, most notably what it's like to possess a wonderful teaching heart to get many others completely learn about selected multifaceted issues. You really surpassed readers' expectations. I appreciate you for delivering these practical, dependable, revealing and as well as easy thoughts on that topic to Gloria.
curry shoes http://www.curry8.us
Svara air jordan
7.34 Een 22 oktober 2021 
I needed to send you that tiny word so as to give many thanks as before for these striking pointers you have discussed at this time. This is quite particularly open-handed with people like you to offer extensively just what many of us might have supplied as an e book to get some bucks for their own end, specifically seeing that you could have tried it if you ever wanted. Those solutions as well served to become easy way to comprehend other people online have the same eagerness really like my personal own to know the truth whole lot more around this condition. I'm certain there are numerous more enjoyable opportunities up front for individuals who looked over your website.
air jordan http://www.airjordansstore.com