Kundvagn
Din kundvagn är tom
Antal:
Delsumma
Moms
Leverans
Totalt
Ett fel uppstod med PayPalKlicka här för att försöka igen
FiraTack för ditt köp!Du bör få en beställningsbekräftelse från PayPal inom kort.Lämna kundvagn

CoachAgility

Arbetslivscoaching - chefer - medarbetare - team

Blogg

Homo Hierarcicus behöver påminnas om sitt ursprung

Publicerat den

14 januari 2016 av Pernilla La CorteVarför organiserar vi människor egentligen vårt arbetsliv i maktpyramider? Och är det med eller mot människans natur att organisera sig så? I december hölls en föreläsning på Historiska museet under titeln ”Ett naturligare arbetsliv”. Tre föredragshållare, författaren Lasse Berg, forskaren Christian Monö och företagsledaren Björn Lundén intog scenen med den gemensamma frågeställningen: hur uppstod jakten på status?

Christian Monö inledde med att fråga varför det skrivs så många böcker om ledarskap och inga om följarskap. Och varför alla tycks intresserade av ledarskap och att det anses fint medan följarskap anses fult. Och om det är så att vi har en bild av att ledarskap är något positivt och följarskap något negativt, hur påverkar det vårt samarbete? Mot slutet av 1900-talet fram till idag pushar vi oss själva mot det individualistiska, och vi fås att tävla mot varandra. Individfokuserade företag skapar individfokuserade medarbetare som leder till individfokuserade prestationer.

 

Om vi istället tittar bakåt i historien så har samarbete varit nyckeln till överlevnad för oss människor. Sanfolket i Kalahari, Afrika, som författaren Lasse Bergh studerat och skrivit flera böcker om, är det enda folket på jorden som inte är invandrare. Deras kultur har funnits på samma plats och överlevt i mer än 150 000 år, ända sedan vår arts begynnelse. Sanfolkets kultur är inriktad på samarbete och delande. Samlargruppen på 20-40 personer delar upp sig i jakten efter mat. Sans hela värld är inriktad på att klara upp motsättningar så fridsamt som möjligt. Konflikter löses genom samtal.

San har en lång rad kulturella mekanismer för att dela jämlikt, för att se till att alla känner sig uppskattade och får var och en att uppleva sig som en fullvärdig del av helheten. Det är mekanismer som uppmuntrar tolerans, medkänsla och den form av hjälpsamhet som gör att gruppen överlever. På samma sätt finns det en lång rad sociala normer som gör att ingens ego tillåts bli för stort för sammanhållningen, som motarbetar avund, själviskhet, översitteri och våld.

 

”Titta på oss”, säger Lasse Berg, och demonstrerar en människa med hjälp av en i publiken uppe på scenen. ”Vi kan inte slåss, vi har inga tänder, vi kan inte springa ifrån djur. Hur 17 klarar vi oss? Bara tillsammans i grupp. Vi började inte gå på två ben för att bära vapen, utan för att kunna ta med oss föda hem, och dela med oss. Väskan var en stor social uppfinning som skiljer oss från andra primater. Människor har valt och väljer att samarbeta med gemensamma mål och syften för ökade synergier.”

 

Under två miljoner år har vi i Eurasien levt i små egalitära och nomadiserade samlargrupper. Vi levde i grupper om 20-40 individer, hade inga chefer eller hövdingar över oss, hade inga formella eller tydliga regler, det rådde konsensus och jämlikhet. Ledarskapet roterade och den som var skicklig på något delade sina erfarenheter, för gruppens bästa. Visst fanns spår av våld, men innan människan började samla på sig ett överflöd fanns det ingen anledning att kriga.

 

Förändringen kom för cirka 5000 år sedan. Efter istidenblev vi alltmer bofasta. Vi bunkrade upp mat, och lagren kunde inte förflyttas hur som helst. Förmodligen gjorde vi det för att de hårda vintrarna hade gjort nomadlivet svårt vintertid. Bofastheten ledde till att större grupper bodde tillsammans. Det blev en ökad arbetsbelastning och man blev beroende av arbetskraft. Konflikterna ökade. Rikedomar kunde plundras vilket ledde till att man tvingas skydda både sina saker och sig själv mot överfall. Överheten uppstod med hövdingar och ett ämbete som gick i arv.

Den nya människan, ”Homo Hierarchicus” hade sett dagens ljus, enligt Lasse Berg.

 

”Hade man förutsett följderna hade man säkerligen förbjudit de första stegen mot domesticering, eftersom arkeologiska och etnografiska data över hela världen visar att denna övergång från jakt och samlande till jordbruk till slut gav mer arbete, lägre kroppslängd i vuxen ålder, sämre näringsstandard och mer sjukdomar. ” skriver Jared Diamond i tidskriften Nature.

 

Människor har levt i en samlarkultur som liknar sanfolkets under mycket lång tid. Vi finner i deras liv den verkliga grunden för demokrati, säger Lasse Berg. Extrem samarbetsförmåga och en drift att vara gruppen till lags, började byggas tidigt. Vårt dopaminsystem har modifierats så att jag inte bara får en lyckostöt, likt andra däggdjur, när jag hittar mat eller gör någon glad, utan också när jag ser att jag gör en annan människa glad. Spegelneuroner och funktioner som dopaminsystemkan få oss att känna en annan människas smärta som vår egen. Människosläktets samarbetsförmåga har alltså stärkts av en lång rad funktioner i hjärnan som har med empati och belöningssystem för snällhet att göra. Ställer vår medfödda natur några krav på oss?

 

Björn Lundén har ett företag med 95 anställda, Björn Lundén Information AB. Företaget har gått så långt man kan vad gäller arbetsplatsdemokrati. ”Jag gjorde ingen pyramid, för jag vet inte hur man gör”, säger Lundén. Vilket inte är hela sanningen. Det var också ett medvetet val. Björn Lundén hade läst Ricardo Semlers bok om företaget Semco, innan han startade upp sin firma för 28 år sedan, och visste med ens att det var så man skulle bygga upp ett företag, eller också inte alls.

 

I Björn Lundén Information AB, som ägnar sig åt ekonomi, juridik och skatter, går ingenting gängse till. Man har inget styrelse, inga chefer, inga arbetsbeskrivningar och inga fasta roller. De anställda sätter sina egna löner på varandra och bestämmer sin egen arbetstid. Man håller sig borta från verksamhetsplaner och budgetar och beslut tas gemensamt på personalmötena eller i arbetsgrupper. Utom det som de anställda bestämmer helt själva. Som inköp t.ex. ”Det är kränkande att man ska behöva be någon om lov om man behöver en ny dator”, säger Björn Lundén. Var och en får köpa in vad som helst till företaget utan att fråga. ”Jag äger visserligen företaget, men jag bestämmer inte ett smack”; säger Björn.

 

Björn Lundéns företag är ett exempel på flera pionjärföretag som tillämpar medarbetarmakt, eller ”teal” som det kallas i vissa sammanhang. Och det går bra. Inte bara för Björn Lundén Information AB, utan det tycks vara ett genomgående tema för de företag där man vänder på pyramiden. Karin Tenelius på Tuff Ledarskapsträning har under flera år konsultat i och till slut köpt upp företag som gått knackigt, och genom att utgå från medarbetarnas, frontpersonalens synpunkter om hur företaget borde drivas, har man vänt röda siffror till svarta.

 

Boken ”Reinventing Organizations”, av Frederic Laloux, 2014, framhåller 12 företag världen runt som oberoende av varandra startat företag utifrån samarbetsprinciper, och en upp och nedvänd pyramid, eller kanske snarare brist på pyramid. Beslut skall tas av dem som är nära verksamheten och ansvar och tillit ersätter kontroll. Det största företaget som är med i boken, energiföretaget AES har 40 000 har anställda. Det går riktigt riktigt bra för dessa företag och det är attraktiva arbetsplatser.

 

Det känns otroligt avlägset idag med idén att centralstyra ett lands ekonomi enligt kommunistiska modeller och vi vet hur det gick för de länder som försökte. Hur kommer det sig då att vi leder våra företag på med centralstyrning och tror att det är det bästa?

 

Kanske det nya ledordet skall vara samarbete, och kanske det är ett naturligare sätt för oss människor att jobba - utan hierarkier? Budskapet från historien säger att vi har allt att vinna på det.

Kategorier: Ingen

Skriv en kommentar

Hoppsan!

Oops, you forgot something.

Hoppsan!

Orden du skrev in matchar inte texten ovan. Var god försök igen.

29557 kommentarer

Svara kyrie 7
6.01 Een 30 november 2021 
My wife and i were excited Michael managed to do his preliminary research out of the ideas he had from your own blog. It is now and again perplexing to simply happen to be making a gift of steps that others could have been selling. And now we acknowledge we have the website owner to thank for that. Most of the explanations you have made, the straightforward website navigation, the friendships you can help promote - it's most remarkable, and it's really making our son and our family recognize that that subject matter is thrilling, which is rather mandatory. Thank you for all the pieces!
kyrie 7 http://www.kyrie7.us
Svara goyard handbags
6.02 Een 30 november 2021 
I would like to convey my affection for your kindness in support of women who actually need assistance with this situation. Your very own commitment to getting the message all over was wonderfully informative and have surely empowered girls much like me to reach their targets. Your own insightful instruction can mean so much a person like me and still more to my colleagues. With thanks; from each one of us.
goyard handbags http://www.goyardhandbag.com
Svara off white outlet
6.10 Een 30 november 2021 
Thank you a lot for providing individuals with a very nice chance to read in detail from this website. It really is very excellent and packed with a great time for me and my office co-workers to visit your website no less than 3 times a week to find out the newest issues you will have. And lastly, I am actually fulfilled with your perfect opinions you serve. Selected 3 ideas on this page are undoubtedly the most suitable we have ever had.
off white outlet http://www.offwhiteoutlet.us.org
Svara curry 7
6.12 Een 30 november 2021 
I wish to show my appreciation to you for rescuing me from this particular situation. Right after looking out through the internet and seeing ideas which were not productive, I figured my entire life was gone. Existing without the presence of strategies to the issues you have fixed by way of your good review is a crucial case, and ones that could have adversely damaged my entire career if I had not discovered your blog post. Your good know-how and kindness in playing with the whole lot was very useful. I am not sure what I would have done if I had not come upon such a stuff like this. I can at this moment relish my future. Thank you very much for your skilled and results-oriented guide. I will not hesitate to endorse your blog post to anyone who desires guide on this subject.
curry 7 http://www.curry7.us
Svara curry 7 sour patch
6.17 Een 30 november 2021 
I actually wanted to jot down a small note in order to thank you for those unique hints you are writing on this website. My long internet lookup has finally been paid with incredibly good details to talk about with my friends. I would say that many of us visitors are extremely fortunate to dwell in a useful community with so many lovely people with helpful tricks. I feel rather fortunate to have encountered the web site and look forward to many more exciting moments reading here. Thanks again for everything.
curry 7 sour patch http://www.curry7.us
Svara golden goose
6.18 Een 30 november 2021 
I'm just commenting to let you be aware of what a great encounter my cousin's girl enjoyed viewing your webblog. She learned several pieces, not to mention what it is like to possess a great teaching nature to make certain people with no trouble know just exactly specific tortuous topics. You truly did more than visitors' expected results. Thank you for imparting such powerful, trustworthy, educational and in addition fun tips about the topic to Jane.
golden goose http://www.goldengooseoutletstore.com
Svara supreme t shirt
6.35 Een 30 november 2021 
I definitely wanted to write a message to express gratitude to you for all of the magnificent tricks you are giving at this site. My rather long internet investigation has at the end of the day been honored with beneficial content to talk about with my co-workers. I would state that that we site visitors actually are undeniably blessed to exist in a perfect place with many perfect individuals with beneficial concepts. I feel extremely grateful to have encountered your site and look forward to plenty of more enjoyable minutes reading here. Thanks a lot once again for a lot of things.
supreme t shirt http://www.supreme.us.org
Svara jordan retro
6.36 Een 30 november 2021 
I want to show appreciation to you for rescuing me from this type of circumstance. Just after surfing throughout the world wide web and finding thoughts which are not pleasant, I assumed my life was over. Living devoid of the answers to the problems you've resolved by way of your good website is a critical case, and the kind which could have in a negative way affected my career if I had not discovered your web page. Your main capability and kindness in handling a lot of stuff was helpful. I am not sure what I would've done if I had not come upon such a subject like this. It's possible to at this moment look ahead to my future. Thanks for your time very much for your impressive and result oriented guide. I will not be reluctant to endorse the sites to any individual who needs assistance on this situation.
jordan retro http://www.retro-jordans.us.com
Svara alexander mcqueen outlet
6.36 Een 30 november 2021 
I really wanted to write a brief remark in order to thank you for all the splendid ways you are placing on this site. My prolonged internet look up has finally been recognized with really good suggestions to go over with my good friends. I 'd point out that most of us website visitors actually are really fortunate to exist in a really good website with many lovely individuals with very helpful tips and hints. I feel quite blessed to have come across the webpage and look forward to many more entertaining times reading here. Thanks a lot once again for all the details.
alexander mcqueen outlet http://www.alexandermcqueenoutlet.us
Svara golden goose
6.36 Een 30 november 2021 
I would like to show my passion for your kindness in support of persons that have the need for help on this important issue. Your real dedication to getting the message all-around came to be exceptionally good and have continuously allowed associates much like me to attain their endeavors. Your new important publication means much a person like me and especially to my peers. Thanks a ton; from all of us.
golden goose http://www.goldengooseoutletstore.com
Svara kobe shoes
6.36 Een 30 november 2021 
Thanks for all your effort on this site. My mum take interest in conducting investigations and it is easy to see why. My spouse and i know all relating to the dynamic way you deliver invaluable guides by means of the web site and boost response from others about this idea then our child has been being taught a lot. Take advantage of the remaining portion of the new year. Your doing a powerful job.
kobe shoes http://www.kobe.us.com
Svara kobe shoes
6.38 Een 30 november 2021 
I wish to get across my gratitude for your kind-heartedness giving support to those who absolutely need help with this important content. Your real dedication to getting the message around ended up being extraordinarily informative and have constantly helped most people just like me to attain their targets. Your own informative report implies much a person like me and much more to my office workers. Thank you; from everyone of us.
kobe shoes http://www.kobesneakers.com
Svara giannis antetokounmpo shoes
6.41 Een 30 november 2021 
I wish to show some thanks to you for bailing me out of this type of dilemma. Just after searching throughout the online world and obtaining methods that were not helpful, I assumed my entire life was done. Being alive without the presence of approaches to the issues you have solved by means of the write-up is a serious case, as well as those that could have in a wrong way affected my career if I had not encountered the website. Your own skills and kindness in handling almost everything was vital. I don't know what I would've done if I hadn't discovered such a subject like this. I am able to at this time look forward to my future. Thank you so much for your professional and results-oriented help. I will not think twice to endorse your blog post to any individual who should have counselling about this matter.
giannis antetokounmpo shoes http://www.giannisantetokounmposhoes.us
Svara golden goose sneakers
6.45 Een 30 november 2021 
Thank you so much for providing individuals with remarkably spectacular possiblity to read from this site. It is usually very good and as well , full of amusement for me personally and my office mates to search the blog a minimum of 3 times a week to read through the latest stuff you have. And definitely, I am usually pleased considering the mind-blowing things you serve. Some 3 ideas in this post are indeed the most suitable we have all had.
golden goose sneakers http://www.goldengoosesneakers.us.org
Svara paul george shoes
6.49 Een 30 november 2021 
I really wanted to send a simple message to thank you for some of the awesome tips and hints you are posting at this site. My time consuming internet search has now been paid with brilliant ideas to exchange with my classmates and friends. I would state that that most of us website visitors actually are really fortunate to live in a wonderful network with many wonderful individuals with good advice. I feel extremely privileged to have come across your web pages and look forward to so many more fabulous minutes reading here. Thanks a lot again for all the details.
paul george shoes http://www.paulgeorgeshoes.us.com
Svara golden goose outlet
6.55 Een 30 november 2021 
Thank you so much for providing individuals with such a brilliant possiblity to discover important secrets from this web site. It really is so pleasurable plus full of a good time for me personally and my office mates to visit your blog at the least three times every week to learn the newest issues you have got. And definitely, I'm just certainly fulfilled concerning the incredible tips and hints you give. Certain 3 facts on this page are rather the most impressive I've had.
golden goose outlet http://www.goldengoosesonline.com
Svara yeezy 380
7.03 Een 30 november 2021 
I wanted to type a message so as to thank you for some of the amazing advice you are showing on this site. My extended internet investigation has at the end of the day been recognized with extremely good content to exchange with my colleagues. I 'd admit that we readers are undoubtedly lucky to be in a magnificent network with so many marvellous people with very beneficial plans. I feel extremely privileged to have encountered your entire web page and look forward to many more exciting times reading here. Thanks once again for a lot of things.
yeezy 380 http://www.yeezyboost380.us.com
Svara yeezy boost 350
7.15 Een 30 november 2021 
I am only writing to let you be aware of what a nice discovery my child experienced studying the blog. She realized numerous pieces, which include what it is like to possess a wonderful teaching character to get men and women smoothly master a variety of complicated matters. You truly exceeded people's expectations. Many thanks for delivering those important, healthy, informative and as well as unique thoughts on your topic to Gloria.
yeezy boost 350 http://www.adidasyeezyboost350.us.com
Svara yeezy
7.21 Een 30 november 2021 
I simply wished to thank you so much yet again. I am not sure the things that I could possibly have done in the absence of the concepts shared by you about such a field. This has been a very depressing situation in my opinion, but discovering a well-written way you resolved it took me to cry over contentment. Now i am thankful for this support and even wish you know what a powerful job you are undertaking instructing most people via your webblog. I know that you've never met all of us.
yeezy http://www.shoesyeezy.com
Svara michael jordan shoes
7.25 Een 30 november 2021 
I must show appreciation to you for bailing me out of this particular predicament. Right after surfing around through the world wide web and obtaining techniques that were not beneficial, I figured my entire life was gone. Being alive devoid of the strategies to the issues you've fixed by means of your good site is a serious case, as well as the ones that might have in a negative way affected my entire career if I hadn't discovered your site. That understanding and kindness in controlling all areas was useful. I am not sure what I would've done if I had not encountered such a subject like this. It's possible to at this point relish my future. Thanks for your time very much for this expert and effective help. I won't be reluctant to endorse your site to any person who desires care on this subject matter.
michael jordan shoes http://www.michaeljordanshoes.us.com