Kundvagn
Din kundvagn är tom
Antal:
Delsumma
Moms
Leverans
Totalt
Ett fel uppstod med PayPalKlicka här för att försöka igen
FiraTack för ditt köp!Du bör få en beställningsbekräftelse från PayPal inom kort.Lämna kundvagn

CoachAgility

Arbetslivscoaching - chefer - medarbetare - team

Blogg

Homo Hierarcicus behöver påminnas om sitt ursprung

Publicerat den

14 januari 2016 av Pernilla La CorteVarför organiserar vi människor egentligen vårt arbetsliv i maktpyramider? Och är det med eller mot människans natur att organisera sig så? I december hölls en föreläsning på Historiska museet under titeln ”Ett naturligare arbetsliv”. Tre föredragshållare, författaren Lasse Berg, forskaren Christian Monö och företagsledaren Björn Lundén intog scenen med den gemensamma frågeställningen: hur uppstod jakten på status?

Christian Monö inledde med att fråga varför det skrivs så många böcker om ledarskap och inga om följarskap. Och varför alla tycks intresserade av ledarskap och att det anses fint medan följarskap anses fult. Och om det är så att vi har en bild av att ledarskap är något positivt och följarskap något negativt, hur påverkar det vårt samarbete? Mot slutet av 1900-talet fram till idag pushar vi oss själva mot det individualistiska, och vi fås att tävla mot varandra. Individfokuserade företag skapar individfokuserade medarbetare som leder till individfokuserade prestationer.

 

Om vi istället tittar bakåt i historien så har samarbete varit nyckeln till överlevnad för oss människor. Sanfolket i Kalahari, Afrika, som författaren Lasse Bergh studerat och skrivit flera böcker om, är det enda folket på jorden som inte är invandrare. Deras kultur har funnits på samma plats och överlevt i mer än 150 000 år, ända sedan vår arts begynnelse. Sanfolkets kultur är inriktad på samarbete och delande. Samlargruppen på 20-40 personer delar upp sig i jakten efter mat. Sans hela värld är inriktad på att klara upp motsättningar så fridsamt som möjligt. Konflikter löses genom samtal.

San har en lång rad kulturella mekanismer för att dela jämlikt, för att se till att alla känner sig uppskattade och får var och en att uppleva sig som en fullvärdig del av helheten. Det är mekanismer som uppmuntrar tolerans, medkänsla och den form av hjälpsamhet som gör att gruppen överlever. På samma sätt finns det en lång rad sociala normer som gör att ingens ego tillåts bli för stort för sammanhållningen, som motarbetar avund, själviskhet, översitteri och våld.

 

”Titta på oss”, säger Lasse Berg, och demonstrerar en människa med hjälp av en i publiken uppe på scenen. ”Vi kan inte slåss, vi har inga tänder, vi kan inte springa ifrån djur. Hur 17 klarar vi oss? Bara tillsammans i grupp. Vi började inte gå på två ben för att bära vapen, utan för att kunna ta med oss föda hem, och dela med oss. Väskan var en stor social uppfinning som skiljer oss från andra primater. Människor har valt och väljer att samarbeta med gemensamma mål och syften för ökade synergier.”

 

Under två miljoner år har vi i Eurasien levt i små egalitära och nomadiserade samlargrupper. Vi levde i grupper om 20-40 individer, hade inga chefer eller hövdingar över oss, hade inga formella eller tydliga regler, det rådde konsensus och jämlikhet. Ledarskapet roterade och den som var skicklig på något delade sina erfarenheter, för gruppens bästa. Visst fanns spår av våld, men innan människan började samla på sig ett överflöd fanns det ingen anledning att kriga.

 

Förändringen kom för cirka 5000 år sedan. Efter istidenblev vi alltmer bofasta. Vi bunkrade upp mat, och lagren kunde inte förflyttas hur som helst. Förmodligen gjorde vi det för att de hårda vintrarna hade gjort nomadlivet svårt vintertid. Bofastheten ledde till att större grupper bodde tillsammans. Det blev en ökad arbetsbelastning och man blev beroende av arbetskraft. Konflikterna ökade. Rikedomar kunde plundras vilket ledde till att man tvingas skydda både sina saker och sig själv mot överfall. Överheten uppstod med hövdingar och ett ämbete som gick i arv.

Den nya människan, ”Homo Hierarchicus” hade sett dagens ljus, enligt Lasse Berg.

 

”Hade man förutsett följderna hade man säkerligen förbjudit de första stegen mot domesticering, eftersom arkeologiska och etnografiska data över hela världen visar att denna övergång från jakt och samlande till jordbruk till slut gav mer arbete, lägre kroppslängd i vuxen ålder, sämre näringsstandard och mer sjukdomar. ” skriver Jared Diamond i tidskriften Nature.

 

Människor har levt i en samlarkultur som liknar sanfolkets under mycket lång tid. Vi finner i deras liv den verkliga grunden för demokrati, säger Lasse Berg. Extrem samarbetsförmåga och en drift att vara gruppen till lags, började byggas tidigt. Vårt dopaminsystem har modifierats så att jag inte bara får en lyckostöt, likt andra däggdjur, när jag hittar mat eller gör någon glad, utan också när jag ser att jag gör en annan människa glad. Spegelneuroner och funktioner som dopaminsystemkan få oss att känna en annan människas smärta som vår egen. Människosläktets samarbetsförmåga har alltså stärkts av en lång rad funktioner i hjärnan som har med empati och belöningssystem för snällhet att göra. Ställer vår medfödda natur några krav på oss?

 

Björn Lundén har ett företag med 95 anställda, Björn Lundén Information AB. Företaget har gått så långt man kan vad gäller arbetsplatsdemokrati. ”Jag gjorde ingen pyramid, för jag vet inte hur man gör”, säger Lundén. Vilket inte är hela sanningen. Det var också ett medvetet val. Björn Lundén hade läst Ricardo Semlers bok om företaget Semco, innan han startade upp sin firma för 28 år sedan, och visste med ens att det var så man skulle bygga upp ett företag, eller också inte alls.

 

I Björn Lundén Information AB, som ägnar sig åt ekonomi, juridik och skatter, går ingenting gängse till. Man har inget styrelse, inga chefer, inga arbetsbeskrivningar och inga fasta roller. De anställda sätter sina egna löner på varandra och bestämmer sin egen arbetstid. Man håller sig borta från verksamhetsplaner och budgetar och beslut tas gemensamt på personalmötena eller i arbetsgrupper. Utom det som de anställda bestämmer helt själva. Som inköp t.ex. ”Det är kränkande att man ska behöva be någon om lov om man behöver en ny dator”, säger Björn Lundén. Var och en får köpa in vad som helst till företaget utan att fråga. ”Jag äger visserligen företaget, men jag bestämmer inte ett smack”; säger Björn.

 

Björn Lundéns företag är ett exempel på flera pionjärföretag som tillämpar medarbetarmakt, eller ”teal” som det kallas i vissa sammanhang. Och det går bra. Inte bara för Björn Lundén Information AB, utan det tycks vara ett genomgående tema för de företag där man vänder på pyramiden. Karin Tenelius på Tuff Ledarskapsträning har under flera år konsultat i och till slut köpt upp företag som gått knackigt, och genom att utgå från medarbetarnas, frontpersonalens synpunkter om hur företaget borde drivas, har man vänt röda siffror till svarta.

 

Boken ”Reinventing Organizations”, av Frederic Laloux, 2014, framhåller 12 företag världen runt som oberoende av varandra startat företag utifrån samarbetsprinciper, och en upp och nedvänd pyramid, eller kanske snarare brist på pyramid. Beslut skall tas av dem som är nära verksamheten och ansvar och tillit ersätter kontroll. Det största företaget som är med i boken, energiföretaget AES har 40 000 har anställda. Det går riktigt riktigt bra för dessa företag och det är attraktiva arbetsplatser.

 

Det känns otroligt avlägset idag med idén att centralstyra ett lands ekonomi enligt kommunistiska modeller och vi vet hur det gick för de länder som försökte. Hur kommer det sig då att vi leder våra företag på med centralstyrning och tror att det är det bästa?

 

Kanske det nya ledordet skall vara samarbete, och kanske det är ett naturligare sätt för oss människor att jobba - utan hierarkier? Budskapet från historien säger att vi har allt att vinna på det.

Kategorier: Ingen

Skriv en kommentar

Hoppsan!

Oops, you forgot something.

Hoppsan!

Orden du skrev in matchar inte texten ovan. Var god försök igen.

29557 kommentarer

Svara curry 6
7.25 Een 30 november 2021 
I want to point out my affection for your generosity supporting all those that must have help on in this question. Your very own dedication to getting the solution all-around ended up being surprisingly functional and have consistently helped those much like me to get to their endeavors. Your own informative tips and hints implies a great deal a person like me and even more to my office workers. Thanks a ton; from everyone of us.
curry 6 http://www.curry-6.us
Svara cheap jordans
7.29 Een 30 november 2021 
I want to express my thanks to the writer just for rescuing me from this type of setting. As a result of looking out throughout the search engines and seeing solutions which were not powerful, I assumed my entire life was done. Living without the answers to the issues you have fixed all through the short article is a crucial case, as well as the ones that could have badly damaged my entire career if I had not discovered your web blog. Your good understanding and kindness in controlling the whole lot was invaluable. I am not sure what I would've done if I hadn't discovered such a stuff like this. I'm able to at this moment relish my future. Thanks for your time so much for the professional and amazing guide. I won't be reluctant to suggest your blog post to any individual who wants and needs direction on this subject.
cheap jordans http://www.retro-jordans.us.com
Svara yeezy
7.37 Een 30 november 2021 
Thank you a lot for giving everyone an extraordinarily marvellous possiblity to check tips from this website. It is usually very ideal and as well , stuffed with a great time for me and my office friends to search the blog really three times every week to study the new secrets you will have. And of course, I am just certainly impressed with the brilliant things you serve. Selected 1 areas in this post are clearly the most impressive I've had.
yeezy http://www.yeezy-sneakers.us
Svara golden goose
7.40 Een 30 november 2021 
I would like to express my thanks to this writer just for rescuing me from this challenge. Because of researching throughout the the net and getting strategies which were not pleasant, I assumed my life was gone. Existing without the approaches to the problems you've solved by means of this website is a critical case, as well as the ones that could have in a wrong way affected my career if I hadn't discovered your web blog. Your own personal capability and kindness in controlling almost everything was useful. I am not sure what I would've done if I hadn't encountered such a subject like this. I'm able to now relish my future. Thanks very much for the impressive and effective guide. I will not be reluctant to recommend your blog to anybody who should have guide about this topic.
golden goose http://www.goldengoose-outlet.us.com
Svara moncler
7.50 Een 30 november 2021 
I truly wanted to type a brief remark to be able to thank you for these lovely solutions you are sharing on this website. My extended internet search has finally been rewarded with really good concept to exchange with my friends and classmates. I 'd say that we readers are very much lucky to dwell in a decent network with many brilliant individuals with very helpful strategies. I feel somewhat blessed to have come across the weblog and look forward to tons of more thrilling times reading here. Thank you once more for everything.
moncler http://www.monclerjackets.us.org
Svara supreme clothing
8.02 Een 30 november 2021 
Thanks so much for giving everyone remarkably memorable opportunity to read critical reviews from here. It's always so nice and also full of a lot of fun for me and my office fellow workers to visit your site not less than thrice a week to see the latest guides you will have. And of course, I'm usually motivated with all the stunning creative ideas you give. Selected 1 ideas on this page are basically the finest I've ever had.
supreme clothing http://www.supremeclothings.com
Svara adidas yeezy
8.04 Een 30 november 2021 
I together with my pals were going through the excellent tips from your site and so all of the sudden developed a terrible suspicion I had not thanked the web blog owner for those secrets. The young boys appeared to be thrilled to learn all of them and have in effect quite simply been taking advantage of those things. Appreciate your actually being simply kind and also for selecting some cool subject areas most people are really desirous to be aware of. My very own sincere apologies for not expressing appreciation to you earlier.
adidas yeezy http://www.yeezysadidas.us
Svara jordan shoes
8.08 Een 30 november 2021 
I wanted to jot down a note in order to appreciate you for some of the stunning points you are showing at this website. My considerable internet research has finally been honored with sensible knowledge to talk about with my companions. I 'd admit that many of us readers actually are truly blessed to exist in a remarkable network with many lovely professionals with good techniques. I feel very much grateful to have used your web pages and look forward to some more enjoyable times reading here. Thanks a lot again for all the details.
jordan shoes http://www.jordan13.us.com
Svara moncler
8.13 Een 30 november 2021 
I simply wanted to appreciate you once again. I am not sure the things that I might have implemented without the actual creative ideas shared by you on such industry. This was a very intimidating case for me, however , looking at a new expert technique you resolved that took me to leap with contentment. I am grateful for the support and as well , hope you comprehend what a great job your are putting in teaching others thru your websites. I am certain you have never got to know all of us.
moncler http://www.monclerjackets.us
Svara lebron 18
8.24 Een 30 november 2021 
Thanks for all of the efforts on this website. Betty really loves carrying out investigations and it's really easy to see why. I learn all relating to the lively form you render efficient steps by means of your web blog and as well improve contribution from other people on that topic while our favorite daughter is truly understanding a lot. Take pleasure in the rest of the year. Your conducting a good job.
lebron 18 http://www.lebron18.net
Svara pg 4
8.30 Een 30 november 2021 
I must express appreciation to this writer for rescuing me from this matter. Because of surfing around throughout the world wide web and coming across basics which are not helpful, I assumed my entire life was over. Existing without the presence of strategies to the problems you have sorted out as a result of your article is a critical case, as well as ones that would have badly affected my career if I had not come across your website. That knowledge and kindness in taking care of a lot of stuff was crucial. I'm not sure what I would've done if I hadn't encountered such a subject like this. I can also at this moment look ahead to my future. Thank you very much for this high quality and amazing guide. I will not think twice to recommend your web sites to any individual who ought to have guidelines about this situation.
pg 4 http://www.paulgeorgeshoes.us.com
Svara bape
8.31 Een 30 november 2021 
Thank you for your entire labor on this web page. My daughter delights in making time for internet research and it's really easy to understand why. Almost all learn all relating to the lively method you provide functional secrets via this website and as well improve participation from people about this issue then our girl is now learning a whole lot. Take pleasure in the remaining portion of the new year. You are performing a splendid job.
bape http://www.bathing-ape.us
Svara yeezy 700
8.44 Een 30 november 2021 
I have to convey my gratitude for your kind-heartedness supporting people who have the need for help on this particular concern. Your very own dedication to getting the solution around had become exceptionally beneficial and has continually encouraged regular people just like me to arrive at their desired goals. This valuable guideline denotes much a person like me and substantially more to my mates. Best wishes; from everyone of us.
yeezy 700 http://www.yeezy700.us.com
Svara 100% real jordans for cheap
8.44 Een 30 november 2021 
Needed to create you this little observation just to thank you very much over again for your beautiful basics you have shared here. This has been certainly particularly open-handed of people like you to convey without restraint all that a number of people would've offered for sale as an electronic book to make some profit on their own, certainly now that you could have done it in the event you wanted. These things likewise acted like a good way to be aware that other individuals have the identical eagerness much like mine to figure out lots more in terms of this condition. I believe there are some more pleasurable periods up front for individuals that look into your blog post.
100% real jordans for cheap http://www.jordansforcheap.us.com
Svara hermes online
8.45 Een 30 november 2021 
I intended to write you one very small word to say thank you yet again for the breathtaking opinions you have provided above. It's really incredibly open-handed of you to give publicly just what most people might have supplied for an ebook in making some money on their own, precisely considering the fact that you might have done it if you ever wanted. Those principles also served to become a great way to be aware that other individuals have the identical interest really like mine to realize significantly more in regard to this matter. I am certain there are thousands of more pleasant situations up front for individuals who read carefully your blog.
hermes online http://www.hermesonlineshop.com
Svara pg 1
8.46 Een 30 november 2021 
Thank you for every one of your efforts on this web page. My aunt enjoys doing investigation and it's easy to see why. My partner and i hear all relating to the compelling way you provide both interesting and useful things via your website and as well strongly encourage contribution from some other people on this theme so our favorite daughter is truly being taught a whole lot. Enjoy the rest of the year. You are carrying out a really great job.
pg 1 http://www.paulgeorgeshoes.us.com
Svara golden goose outlet
8.47 Een 30 november 2021 
I definitely wanted to make a simple message so as to say thanks to you for those unique techniques you are giving out at this site. My particularly long internet research has at the end of the day been compensated with awesome information to exchange with my contacts. I 'd believe that we website visitors actually are undeniably fortunate to be in a remarkable network with many wonderful people with helpful advice. I feel very much lucky to have come across your entire webpage and look forward to so many more amazing minutes reading here. Thanks again for a lot of things.
golden goose outlet http://www.golden-goose.us
Svara jordan 6
8.49 Een 30 november 2021 
I simply desired to appreciate you all over again. I am not sure the things that I would've undertaken in the absence of those creative ideas discussed by you over my problem. It actually was a very scary difficulty in my circumstances, however , taking note of the very expert tactic you solved that forced me to cry over contentment. I'm happier for this advice and even have high hopes you realize what a great job that you're getting into instructing people through the use of a site. I know that you haven't come across any of us.
jordan 6 http://www.jordan6.us.com
Svara a bathing ape
8.50 Een 30 november 2021 
I in addition to my buddies happened to be analyzing the nice tactics found on your web blog while unexpectedly developed a horrible suspicion I had not expressed respect to you for those tips. All the men ended up very interested to see all of them and already have clearly been loving them. We appreciate you truly being quite thoughtful as well as for settling on variety of excellent useful guides millions of individuals are really desperate to discover. Our honest apologies for not expressing gratitude to sooner.
a bathing ape http://www.bapes.us.org
Svara yeezy 700
8.50 Een 30 november 2021 
My spouse and i got now comfortable when Chris could finish up his preliminary research from your precious recommendations he made using your blog. It's not at all simplistic to simply continually be freely giving key points which other folks might have been selling. And we also grasp we've got the blog owner to be grateful to for this. All of the explanations you've made, the straightforward site navigation, the relationships your site help to instill - it's all exceptional, and it's leading our son and our family imagine that this situation is interesting, which is certainly exceptionally indispensable. Thanks for all the pieces!
yeezy 700 http://www.yeezy-700.com